Drugi časnik kriv za nasukavanje Marka Pola: 25.000 kuna kazne i dvije godine zabrane rada

DRUGI časnik broda Marko Polo iduće dvije godine neće moći raditi na brodu, a kažnjen je i globom od 25.000 kuna. Odlučilo je to Vijeće za prekršaje šibenske Lučke kapetanije. Sanjin Tulić je, naime, proglašen odgovornim za nasukavanje Marka Pola i to zbog propusta u vođenju navigacije.

Vijeće za prekršaje danas je saslušalo i drugog kormilara Željka Baržića, ali postupak protiv njega je obustavljen nakon što je utvrđeno da uopće nije bio na zapovjednom mostu u trenutku nasukavanja. U petak će biti saslušan kormilar Vlatko Jukić, koji je bio na mostu zajedno s kažnjenim Tulićem.

Datum saslušanja zapovjednika Marka Pola Zdenka Radića još nije određen. Kapetan broda Radić optužen je da nije osobno upravljao brodom tijekom prolaska kroz Rivanjski kanal iako je prema Pomorskom zakoniku obvezan to učiniti. Nakon što Vijeće za prekršaje šibenske Lučke kapetanije završi sa svojom istragom, Državno odvjetništvo mora utvrditi kaznenu odgovornost članova posade.

Podsjećamo, Marko Polo nasukao se na otočić Sit 24. listopada, a odsukan je tek mjesec dana kasnije, 20. studenog. S odsukavanjem je bilo puno problema, te su morali biti pozvani u pomoć i strani stručnjaci. Brod je prilikom nasukavanja i prvotnih pokušaja izvlačenja znatno oštećen pa su ta oštećenja morala biti sanirana prije nego je napokon odsukan.

Nakon odsukavanja Marko Polo prebačen je u brodogradilište Mali Lošinj gdje su ga stručnjaci detaljno pregledali. Jadrolinija je priopćila da je njihov plan u potpunosti sanirati oštećenja i modernizirati brod da bi nakon 2010. prevozio isti broj ljudi.

Pročitajte više