Drugi čovjek policije o huliganima u Splitu: Visoka doza vandalizma i agresije

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL, screenshot HRT

Damir Barić, zamjenik glavnog ravnatelja policije, gostovao je u Dnevniku HTV-a gdje je govorio o sinoćnjim neredima u Splitu nakon utakmice Dinama i Hajduka. Barić ističe kako je policija intervenirala odlučno, odmjereno te pravovremeno.

[UŽIVO🔴]

[UŽIVO🔴] Četrnaest ozlijeđenih policajaca i više od 50 privedenih navijača epilog je nereda nakon sinoćnje utakmice polufinala kupa između Hajduka i Dinama. O cijeloj situaciji govori gost #HRTDnevnika je Damir Barić, zamjenik glavnog ravnatelja policije.

Objavljuje HRT Vijesti u Četvrtak, 4. travnja 2024.

U navijačkim neredima je ozlijeđeno 14 policajaca, a privedeno je preko 50 huligana. Barić govori da su za Ravnateljstvo policije i PU splitsko-dalmatinsku u zadnjih pet dana bile dvije utakmice visokog rizika.

"Hrvatska policija je jučer postupala odlučno i zakonito"

"Obje utakmice između Dinama i Hajduka bile su u Splitu. Samu pripremu smo započeli sukladno protokolu o osiguranju visoko rizičnih utakmica. Petnaest dana prije odigravanja proglasili visoko rizičnom i krenuli u niz mjera i radnji kako bi se kvalitetno pripremili za osiguranje.

Prikupljali smo informacije, radili sigurnosne procjene, komunicirali s organizatorima, klubovima i HNS-om, radili smo sigurnosne sastanke. U tom procesu smo analizirali niz situacija koje se mogu dogoditi. Rezultat toga mogli ste vidjeti na jučerašnjoj utakmici gdje je hrvatska policija postupala odlučno i zakonito", kazao je Barić za Dnevnik HTV-a.

Kad se završilo s osiguranjem, počelo je kriminalističko istraživanje s ciljem kako bi svi počinitelji prekršajnih kaznenih djela bili sankcionirani. "Svi koji su privedeni za prekršaje već su danas pušteni na slobodu", dodao je zamjenik glavnog ravnatelja policije.

"Visoka razina vandalizma i agresije"

Barić smatra kako je policija intervenirala odlučno, pravovremeno i odmjereno. "Na drugoj strani imali smo visoku razinu vandalizma i agresije. Rezultat toga je 14 ozlijeđenih policajaca, od toga jedan teško.

Jutros je operiran i ima frakturu kuka. Želim mu brz oporavak kao i drugim kolegama. Samo jedan navijač zatražio je liječničku pomoć, radi se o lakšim tjelesnim ozljedama", kazao je Barić.

"Prevencija i edukacija su jako bitne"

Dodaje kako policija nije jedina zadužena za sigurnost prilikom osiguranja pa navodi da su za to u prvom redu zaduženi organizatori same utakmice.

"Oni su zaduženi za angažiranje redarske službe koja je zadužena za sigurnosni pregled prilikom ulaska. Policija radi sve ostale radnje kako bi se preveniralo narušavanje javnog reda i mira. Ovdje je jako bitna prevencija i edukacije", kazao je.

Barić je istaknuo kako je zakon zadovoljavajuć. "Uvijek su moguće dorade i izmjene. Zakon ima svoju svrhu. Novčane kazne nisu male. Zakon predviđa kazne zatvora od 30 do 60 dana, predviđa zaštitne mjere i mjere zabrane", rekao je Barić za Dnevnik HTV-a.

Pročitajte više