Drugi dio - Ekskluzivni iskazi svjedoka za Kamensko: Milijuni za nepostojeće projekte

U DRUGOM dijelu teksta o slučaju kako je opljačkano Kamensko otkrivamo saznanja Uskoka, policije i Porezne uprave da su u cijeli slučaj uključeni tajkuni Ninoslav Pavić i Ivica Todorić.

> Ekskluzivni iskazi svjedoka za Kamensko: Crljenak organizirao, Pavić omogućio, Todorić financirao

> Ekskluzivno: Privedeno desetak osoba u istrazi oko propasti Kamenskog, očekuju se uhićenja

> Doznajemo - MUP je bio spreman, DORH nije: Bajić odbio saslušanje i privođenje Pavića i Kutlinih ljudi!

> Policija: Kriminalistička obrada za Kamensko nije dovršena, surađujemo s DORH-om


Bitan detalj svakako je kupovina Dalte od strane tvrtke Com.com u visini od 33,6 milijuna kuna koja je kupljena od tvrtke Vilinske poljane. Dalta je, podsjetimo, prije nego što je objavila fiktivni projekt višegodišnjeg nasada jabuka vrijedila tek 120 tisuća kuna. Prethodne tri godine tvrtka nije imala prihoda, poslovala je s gubitkom, a na otvorenom računu tvrtke od 2002. godine do danas nije bio evidentiran promet!

Todorićevi poslovi preko Medie i mStarta

Istraga Porezne uprave utvrdila je kako je Pavić do novca stigao preko Todorića. Nadzor tvrtke Com.com Creativ. d.o.o. utvrdio je kako je to društvo dalo pozajmicu tvrtki kćeri Com.com d.o.o. u lipnju 2008. godine u iznosu od 26,5 milijuna kuna. Izvor za pozajmicu bila je prodaja 50 posto udjela u društvu Media d.o.o.  za iznos od 9,3 milijuna kuna koji su uplaćeni od strane Agrokora te depozita tog istog Agrokora od 22 milijuna kuna.

Odjel za otkrivanje porezno kaznenih dijela u svojoj je pak istrazi utvrdio kako je Pavićev Com.com u vrijeme kada je kupljena Dalta pretežiti izvor prihoda imao od prodaje udjela trgovačkog društvu mStart telekomunikacije u iznosu od 43,6 milijuna kuna. Tu tvrtku kupio je Todorić odnosno Agrokor, a  prodaja mStarta predstavljala je za tu godinu 96,2 posto svih prihoda tvrtke Com.com.

Riječ je o projektu  "prepaid" usluge koja se trebala nuditi putem EPH-ovih izdanja kao i Konzumovih trgovina, a u kojoj bi trebao sudjelovati i Hrvatski telekom. Iako je Todorić platio više od 43 milijuna kuna, taj projekt nikada nije ugledao svjetlo dana.

Pavić u travnju ove godine prebacio Daltu na sebe


No, vratimo se na Com.com, inače 50 postotnog vlasnika EPH. Istražiteljima je posebno upao u oko detalj kako je Com.com dionice Dalte koje je stekao 2008. godine isknjižio u korist Ninoslava Pavića.

Navodi se kako je Pavić u travnju ove godine za isti iznos, znači 33,6 milijuna kuna kupio Daltu od Com.coma. Cijenu je, utvrdila je istraga, podmirio kompenzacijom s potraživanjima koje je on imao prema tvrtki Com.com.

"Nemamo nikakvih poslovnih odnosa s društvom Kamensko d.d. niti smo takve odnose imali u prošlosti. Apsolutno negiramo bilo kakvu povezanost s tim društvom te još jednom ponavljamo da nismo imali niti imamo bilo kakvog utjecaja na poslovanje istog društva", priopćenje je iz EPH grupacije od prije nekoliko dana, no čini se kako je bitna promjena napravljena u travnju ove godine pa baš i ne stoji, s obzirom na vlasništvo Com.coma nad EPH, da ne postoji poveznica. 

Bajić mora ispitati Pavića

No, koja je zapravo potraživanja Pavić imao prema Com.comu trebao bi dati sam Pavić u kasnijoj fazi istrage. Pavić bi isto tako trebao objasniti gdje je nestao dio dokumentacije o tadašnjim transakcijama s obzirom da ih je ta tvrtka uskratila tijekom poreznog nadzora. 

Posebno je zanimljivo kako je istraga utvrdila da je prodaja Dalte zapravo bila fiktivna i to preko iskaza Romana Kroga, čelnika tvrtke Ars Projekt Nekretnine, kojeg je dao ovog mjeseca. 

Zašto je prodaja Dalte bila fiktivna

Ta je tvrtka temeljem Ugovora stekla od Antuna Crljenka pet dionica Dalte za 980 tisuća kuna. Spomenute dionice platile su se Crljenku tako da se Crljenak odrekao prava potraživanja prema Ars projektu Nekretnine u iznosu od 50 tisuća kuna dok je iznos od 930 tisuća kuna plaćen ugovorom o pristupu duga od 31. prosinca 2010. godine zaključenog s tvrtkom Vilinske poljane. Utvrđeno je kako je Ars projekt u roku od mjesec dana prodao dionice Dalte Vilinskim poljanama za 1,2 milijuna kuna koje su plaćene Ugovorom o pristupu duga na iznos od 930 tisuća kuna, dok se preostali iznos od 300 tisuća kuna vodi od siječnja ove godine kao potraživanje prema tvrtki Vilinske poljane.

Preko Porezne uprave tako se došlo i do saznanja da se primjenjivao sličan način u razrješavanju dužničko vjerovničkih odnosa u kupoprodaji Dalte.

Hoće li biti isto za Pavića?

S obzirom na dosadašnja iskustva s uhićenjima HDZ-ova rizničara Mladena Barišića kao i šefa Diokija Roberta Ježića, koji su za vrijeme pritvora dali ključne iskaze, očekuje se da bi DORH to isto trebao napraviti s glavnim akterima pljačke Kamensko. 

Gledajući na količinu dokaza i iskaze svjedoka u slučaju Kamensko sve drugo bi bila prvorazredna senzacija i potvrda priče da su neki ljudi zaštićeni.

Pročitajte više