Drugo sučeljavanje: Kosor glasnija od nezainteresiranog Mesića

DRUGO televizijsko sučeljavanju, ovaj put na Novoj TV s voditeljem Miroslavom Lilićem dvoje preostalih predsjedničkih kandidata, bilo je obilježeno beskonačnim monolozima i samohvalama koje smo već čuli, ali i nekolicinom novih elemenata u inače dosadnoj predizbornoj utrci.

Seriju lapsusa otvorila je Jadranka Kosor, koja je odgovarajući na pitanje što zamjera Mesiću u njegovom petogodišnjem mandatu odgovorila znakovitom frazom “Ono što mislimo, odnosno što ja mislim...”, čime je samo dala dodatne argumente onima koji tvrde da je ona samo produžena ruke Ive Sanadera.

Kosor je ipak poentirala inzistirajući na pitanju o neprimjerenom vicu o Franji Tuđmanu kojeg je Mesić ispričao pred novinarima neposredno nakon što je postao predsjednik. Sve što je Mesić mogao reći bilo je: “Ispričao sam jedan vic, priznajem, molim da idemo dalje.”

Voditelj emisije Miroslav Lilić bezuspješno je pokušavao prekidati kandidate koji su nerijetko pričali i po par minuta bez prekida.

Jadranka Kosor u konačnici ostavila dojam angažiranijeg kandidata, dok se Mesić držao suzdržano, na trenutke je izgledao kao da mu je silno dosadno. Kosor se pak stalno borila za riječ, u više se navrata ponavljajući do granice iritantnosti, ali plodovi njezinog truda nisu izostali - govorila je barem 30 posto više od predsjednika Mesića.

Mesić je na molbu voditelja Lilića da prokomentira izjavu Ive Sanadera da je "glas za Mesića - glas za SDP", kazao kako ga potpora SDP-a ne opterećuje, naglašavajući da SDP nije jedina stranka koja je poduprla njegovu kampanju.

"Glas za Jadranku Kosor nije glas ni za HDZ." - uzvratio je Mesić, što je Kosor ocijenila "nedopustivim". Podsjetila je da je Mesić ljetos govorio kako je moguće da će njegovu kandidaturu poduprijeti i HDZ, a da je ovih dana tvrdio i kako će za njega glasovati osnivači HDZ-a.

"Danas su me u Dugoj Resi dočekali "barakaši" i rekli su mi da vam poručim kako nemate njihovu potporu." - kazala je Kosor Mesiću, ocijenivši da je Mesić "zapravo priželjkivao biti HDZ-ov kandidat".

"Za mene će glasovati puno onih koji su sa mnom sudjelovali u stvaranju Hrvatske." - ponovio je Mesić, na što je Kosor odgovorila kako je uvjerena da će za nju glasovati svi birači centra i desnog centra.

Potkraj emisije oba su kandidata počeli gubiti živce, pa je tako Mesić optužio Kosor da živi u stanu iz kojeg su iseljeni stanari, od kojih se jedan ubio, a ona uzvratila prožvakanom pričom o privatizaciji Našičke cementare.

Na pitanje u čemu se točno razlikuju njihovi izborni programi kandidati nisu dali konkretan odgovor, nego su nastavili optuživati jedno drugo, a mi se i dalje ne možemo oteti dojmu da će, nastave li se sučeljavanja odvijati u tonu međusobnog optuživanja i pljuvanja, a ne sukobljavanja ideja i argumenata, broj birača koji će izaći na izbore u nedjelju biti obrnuto proporcionalan broju takvih sučeljavanja.

N.B.

Pročitajte više