Društvo Marjan: Studija za izmjenu granica Park šume koštala 122 tisuća kuna, tko je odgovoran?

Screenshot: Google maps

DRUŠTVO Marjan reagiralo je priopćenjem zbog izjava ravnatelja Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marjan Roberta Koharevića.

Tvrde da nije istina kako će Split ostati bez Marjana, kako je upozorio ravnatelj Koharević. Zabrinut je što će biti sa 50 radnika Ustanove kada država upiše vlasništvo nad 200 hektara šume na Marjanu, za što je inicijativu pokrenulo Društvo Marjan. Šuma inače po zakonu može biti ili državna ili privatna, a o onoj na Marjanu dosad je brinuo Grad Split, odnosno, njegova Javna ustanova.

"Jedino je upitan privilegirani status ravnatelja Ustanove"

"Utvrđivanje točnog i zakonitog stanja u vlasništvu zemljišta na Marjanu nikako ne može dovesti u pitanje pravo Grada Splita da preko svoje Javne ustanove upravlja i nadzire. Ako se utvrdi da na Marjanu postoji šuma u državnom vlasništvu, tu šumu dužni su održavati ovlašteni šumari Hrvatskih šuma, i to o svom trošku, a ne trošku Grada Splita. Za gospodarenje i šumske radove Javnoj ustanovi nedostaje stručnog kadra. Hrvatske šume već su prisutne na Marjanu u funkciji označavanja stabala za sječu, što je činjenica koju ravnatelj Koharević nije naglasio, iako je sam potpisao ugovor koji je do tog doveo. Grad Split će i dalje upravljati svojom Park šumom Marjan, a jedino što se dovodi u pitanje je kompetentnost i zadržavanje dosadašnjeg privilegiranog statusa ravnatelja Ustanove", navode u Društvu Marjan.

"Nezakonitosti ima, radi se o prekršajima, a ne kaznenim djelima"

Tvrde kako je Koharević prešutio da su utvrđene nezakonitosti u radu Javne ustanove te da su okvalificirane kao prekršajna, a ne kaznena djela. Navode kako nije istina da ga je prijavio tajnik Srđan Marinić, već je to učinilo Društvo, i to temeljem Statutom utvrđenih obveza zaštite Marjana zbog osnovane sumnje na nezakonitosti u zaštiti i održavanju Park šume Marjan.

"Upravo neprovođenje zakona i neupisivanje pravog stanja u zemljišnik i katastar dovelo je do devastacije zelenih marjanskih površina za koje vjerujemo da će biti zaustavljene. Neshvatljivo je i neprihvatljivo da čelnik gradske ustanove inzistira da se stanje na Marjanu ostavi mutnim i nelegalnim", navode u Društvu Marjan.

Zahvalili su Kohareviću što je odbacio tvrdnje iz studije u kojoj je navedeno kako treba mijenjati granice Park šume Marjan, ako se želi zaštiti, ali postavljaju i pitanje odgovornosti za studiju koja je plaćena 122 tisuće kuna, a za koju je i gradonačelnik Ivo Baldasar kazao da je glupost. 

Pročitajte više