Društvo skladatelja: Sporazum o legalnom korištenju mp3 glazbe

HRVATSKO društvo skladatelja i Udruga priređivača zabavnih igara potpisali su danas u Zagrebu Sporazum o korištenju glazbenih djela u mp3 formatu kojim se, pod utvrđenim uvjetima i za naknadu, legalizira javno reproduciranje glazbe snimljene u tom formatu.

Hrvatsko društvo skladatelja odobrava reproduciranje snimljenih autorskih djela putem mp3 juke-boxa samo onim članovima Udruge koji u svojim ugostiteljskim objektima imaju juke-boxe koji su registrirani pri Ministarstvu financija.

Ti juke-boxi moraju imati cetifikat o tehničkoj ispravnosti i zaštitu memorije, kako se glazbena djela ne bi mogla neovlašteno iz njih presnimavati.
Radi prikupljanja naknade za emitiranje autorskih glazbenih djela, vlasnici juke-boxa morat će Službi zaštite autorskih muzičkih prava Društva skladatelja podnositi izvješća o reproduciranim djelima. Društvo skladatelja kontrolirat će istinitost izvješća, a prikupljenu naknadu raspodijelit će autorima.

Hrvatsko društvo skladatelja procjenjuje kako u ugostiteljskim objektima ima više od četiri tisuće mp3 juke-boxa.

Internet i format mp3 omogućio je, uz iznimke pojedinih načina digitalne zaštite, masovno nekontrolirano kopiranje glazbenih djela i povrede autorskih prava.

Pročitajte više