Družijanić i Rotim smijenjeni zbog objave snimke Mesićevog govora prenesene s Indexa

DANKO DRUŽIJANIĆ i Goran Rotim do okončanja postupka utvrđivanja odgovornosti pred Etičkim povjerenstvom HRT-a neće uređivati i voditi Dnevnik HTV-a.

**

Izjave i komentari:

**

Ravnateljstvo HRT-a je na proširenoj sjednici u kojoj je sudjelovao i glavni urednik Informativnog programa HTV-a Vladimir Rončević zaključilo da je u prilogu o svojedobnim , koje su s Index.hr-a preuzele subotnje HTV-ove emisije Dnevnik i Post scriptum napravljeno više propusta.

Obrazloženje takvih sankcija zbog spomenutog priloga je: "Nekritički je, izvan konteksta, bez dodatne provjere izvora i sadržaja, preuzeta informacija koja nije imala sve potrebne elemente vjerodostojnosti, ni pune istinitosti, na što obvezuju zakonski propisi i Etički kodeks HRT-a. Neprofesionalno je obrađena i senzacionalistički plasirana informacija koja je iziskivala provjeru, a emitirani materijal nije bio prethodno pripremljen."

U priopćenju piše da su spomenuti urednici izbjegli svaku suradnju s glavnim urednikom Informativnog programa HTV-a i drugim nadređenim urednicima, a obaviješteno nije bilo ni vodstvo HTV-a i HRT-a.

"Ravnateljstvo HRT-a je i do sada pružalo punu podršku neovisnosti novinara, urednika i voditelja u programima HRT-a, i to će činiti i ubuduće, s jednakim uvjerenjem da je sloboda i neovisnost medija bitni element demokratske i odgovorne politike u društvu. Istodobno traži, i dalje će tražiti, da se sloboda i neovisnost koriste s punom odgovornošću i profesionalnošću." - piše u priopćenju HRT-a.

Zbog navedenih razloga, Ravnateljstvo HRT-a je odlučilo zatražiti mišljenje Etičkog povjerenstva HRT-a o profesionalnom i etičkom ponašanju trojice urednika navedenih emisija.

Odluku da spomenuti urednici više ne uređuju i ne vode Dnevnik donio je glavni urednik Informativnog programa HTV-a Vladimir Rončević.

Pročitajte više