Paraziti na vlasti od Nove godine dodatno pljačkaju male tvrtke

Foto: Hina

VLADAJUĆA partija HDZ ponovno je udarila na one koji, umjesto da se uhljebljuju, pokušavaju nešto raditi.

Ovaj put su na red došli mikro poduzetnici koji će najviše osjetiti jednu od "mjera" vlade koja stupa na snagu s početkom sljedeće godine.

Naime, s 01.01.2017. stupaju na snagu izmjene Zakona o doprinosima, prema kojima će svi direktori morati plaćati doprinose po osnovici od minimalno 5.030,36 kuna, što će malim tvrtkama za nekoliko stotina kuna povećati mjesečne troškove.

Iako se iznos od nekoliko stotina kuna prosječnom uhljebu ne čini velik, jer mu doprinose plaća država, za mnoge vlasnike malih tvrtki koji su ujedno zaposlenici i formalno direktori, ova nova odredba predstavlja veliki trošak.

Na primjer, osoba koja je prijavljena na minimalnu plaću koja trenutno iznosi oko 3.120,00 kuna, za mirovinsko 1. i 2. stup trenutno plaća 624,00 kune, za zdravstvo 468,00 kuna, doprinos za zapošljavanje 53,04 kune te doprinos za zaštitu na radu u iznosu od 15,60 kuna. Ukupno 1.161,00 kunu.

Po novoj osnovici od 5.030,35 kuna iznos doprinosa penje se na 1.871,29 kuna. Tako će im iznos koji plaćaju državi i mirovinskim fondovima porasti za oko 8.500 kuna godišnje.

Iz Porezne uprave imaju neobično objašnjenje. Kažu da su time htjeli ispraviti nepravdu, jer je osnovica za obračun doprinosa za obrtnike iznosila i do sada preko pet tisuća kuna. Vjerojatno bi i obrtnici bili sretniji da se ta razlika uklonila smanjenjem osnovice za obrtnike, ali poznato je da je državna logika - uzmi što više možeš, jer uhljebi se neće hraniti sami.

Porezna uprava: Ispravljamo nejednakosti

"Prema dosadašnjem zakonskom rješenju osobe u radnom odnosu koje su istovremeno kod poslodavca članovi uprave trgovačkog društva ili izvršni direktor trgovačkog društva ili izvršni upravitelji zadruge nemaju propisanu visinu osnovice za obračun doprinosa, već se na njih kao i za radnike koji nisu u upravljačkim strukturama društva ili zadruge primjenjuju odredbe Zakona o minimalnoj plaći (Narodne novine, broj 39/13).

Takvo rješenje je proizvelo nejednakost između vlasnika obrta i direktora u društvu koji ima sklopljen ugovor o radu s društvom u kojem je direktor iz razloga što je osnovica za obračun doprinosa za obrtnika u 2016. godini 5.224,05 kuna, a najniža osnovica za direktora je samo 3.120,00 kuna.

Radi ispravljanja nejednakosti, odnosno stavljanja u isti položaj vlasnike obrta i vlasnike društava kapitala koji su istovremeno i zaposlenici tih društava ovim je izmjenama izjednačena obveze na način da je najniža mjesečna osnovica za obračun doprinosa za navedenu kategorije osiguranika propisana u visini osnovice propisane za osiguranike po osnovi obrta koji utvrđuju dohodak na temelju poslovnih knjiga", stoji u u odgovoru Porezne.

Ministarstvo poduzetništva protiv povećanja osnovice


Zanimljiv odgovor dobili smo od Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, koje se očito ne slaže s izmjenama Zakona o doprinosima. Upitali smo ih smatraju li da će se sporne odredbe negativno odraziti na poduzetnike.

"Primjer koji ste naveli predstavlja administrativnu prepreku za poduzetnike na koju ćemo ukazivati kao Ministarstvo, kojemu je misija da potiče olakšanje poslovanja poduzetnika, u suradnji s nizom nadležnih resora", stoji u odgovoru iz Ministarstva gospodarstva.

Inače, ovakve gluposti u hrvatskom sustavu nisu nikakva novost. Milanovićeva vlada 2013. godine donijela je Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju, prema kojem su direktori morali plaćati doprinos za zdravstveno po osnovici od 7.950 kuna. Mnogi koji su bili prijavljeni na minimalac dobili su ovrhe od nekoliko tisuća kuna za naplatu razlike doprinosa za zdravstveno, koji je po "direktorskoj" osnovici trebao iznositi više od 1000 kuna mjesečno.

Pročitajte više