Marić i HDZ nas zadužili za 8,5 milijardi kuna

Foto: Hina

MINISTARSTVO financija danas se na domaćem tržištu kroz dva izdanja obveznica zadužilo za 8,5 milijardi kuna.

Izdane su obveznice s dospijećem za pet i 11 godina, a interes je bio na povijesno visokim razinama - pristiglo je ponuda u vrijednosti većoj od 20 milijardi kuna.

"Knjige upisa otvorene su u petak, 03. veljače 2017. godine u 9:00 sati, a zatvorene isti dan u 13:50 sati. Povijesno najznačajniji interes investitora u iznosu koji je premašio 20 milijardi kuna, odnosno više od 2,5 puta premašio iznos izdanja, omogućili su Republici Hrvatskoj da izdanje obveznica realizira po prinosu manjem od inicijalno indiciranog prilikom poziva na upis. Izdanje obveznica konačno je realizirano uz kamatnu stopu od 2,25% te prinos od 2,29% za 5 godišnje izdanje, odnosno kamatnu stopu od 2,875% te prinos od 3,09% za 11-godišnje izdanje", navodi se u priopćenju Ministarstva financija.

Rast gospodarstva i stabilizacija javnog duga rezultirali su i nižim kamatama, pa je tako na petogodišnje obveznice postignuta kamata od 2,29 posto, što je najniži prinos od kad se izdaju obveznice na domaćem tržištu.

"Ovo izdanje obveznica predstavlja iznimno povoljne uvjete financiranja Republike Hrvatske s obzirom na sve ključne parametre ocjene uspješnosti izdanja, a posebice imajući u vidu kako je izdanje realizirano u domaćoj valuti na rok od 5 godina i 11 godina. Prinos od 2,29% ostvaren na 5-godišnjem izdanju predstavlja povijesno najniži prinos na obveznice Republike Hrvatske od kada je Republika Hrvatska započela sa izdanjima obveznica na domaćem tržištu kapitala. Također, postignuti uvjeti izdanja i snažna potražnja dodatno naglašavaju snagu domaćeg tržišta i atraktivnost domaćeg izdanja obveznica RH za investitore", navode iz Ministarstva.

Sredstva prikupljena ovim izdanjem ovih obveznica, kako navode iz Ministartsva, bit će upotrijebljena za refinanciranje obveznice Republike Hrvatske u nominalnom iznosu 5,5 milijardi kuna dospijeća 8. veljače 2017. godine, te financiranje općih potreba državnog proračuna.

Pročitajte više