Državna revizija potvrdila Bagarićeve malverzacije u Požeškoj županiji

ZADUŽIVANJE bez pokrića i suglasnosti Županije, posuđivanje novca iz županijskog proračuna privatnim tvrtkama, plaćanje bez troškovnika i dokaza o izvedenim radovima, samo su neke od kriminalnih radnji koje u izvješću o poslovanju Požeško-slavonske županije i Županijske uprave za ceste u 2004. i 2005. navodi Državna revizija.

Iako su lokalni SDP-ovci još u lipnju 2005. zbog sumnji u nezakonito trošenja novca iz županijske blagajne podigli kaznenu prijavu protiv bivšeg HDZ-ova župana Ante Bagarića i ravnatelja Županijske uprave za ceste Milana Ivanka, Državno odvjetništvo u godinu dana nije se očitovalo o financijskom hororu u "zlatnoj dolini" koja je već tri mjeseca pod stečajem.

Nalaz revizije koji je napravio Područni ured u Slavonskom Brodu ukazuje na brojne kriminalne radnje, a da je Bagarić pokušao "ušminkati" poslovne knjige i financijska izvješća potvrđuje sljedeći dio nalaza: "Financijski izvještaji Požeško-slavonske županije za 2005. godinu u značajnim aspektima ne iskazuju objektivan i istinit prikaz poslovanja tijekom godine i stanja na koncu godine."

Tako se u poslovnim knjigama na dan 31. svibnja 2006. iskazane obveze prikazuju u iznosu od 16.8 milijuna kuna, a revizija je utvrdila da obvze iznose čak 40,9 milijuna kuna više, odnosno 57.7 milijuna kuna.

Županija je bez odluke Skupštine i suglasnosti Vlade preuzela otplatu kredita osnove škole u iznosu od 8 milijuna kuna te je bez odluke županijskog poglavarstva i Skupštine odobrila  pozjamice dvjema privatnim tvrtkama u iznosu od oko 14 milijuna kuna.

Bez odluke Županijske skupštine izdato je jamstvo Županijskoj upravi za ceste, a prilikom sklapanja ugovora nije zaključen ugovor o osiguranju potraživanja po izdanim jamstvima, kako bi se osigurala naplata potraživanja.

Naime, posuđivanje novca iz županijskog proračuna, prema članka 105. Zakona o proračunu, mora potvrditi njezino predstavničko tijelo - Županijska skupština uz prethodnu suglasnost Vlade Republike Hrvatske.

Nešto više od 3 milijuna kuna, koja su ostvarena iz dodatnog udjela poreza na dohodak i namijenjena za "decentralizirane funkcije osnovnog i srednjeg školstva, zdravstva, socijalne skrbi te domova za starije i nemoće, pomoći iz državnog proračuna, zakupnine, naknada za eksploataciju mineralnih sirovina i od zakupa poljoprivrednog zemljišta", protuzakonito su utrošena na tekuće proračunske rashode.

Plan nabave za 2005. godinu uopće nije bio donesen, pa su u prošloj godini Požeško-slavonskoj-županiji bez ikakvih natječaja pružane razne usluge i izvođeni radovi u ukupnoj vrijednosti od 478 tisuća kuna.

Šteta veća od 280 milijuna kuna

Još prije četiri mjeseca bilo je jasno da je Županija bankrotirala i da su učinjene brojne malverzacije i nezakonitosti u poslovanju u Županiji i Županijskoj upravi za ceste.

Zdravko Ronko, aktualni župan Požeško-slavonske županije, nije nimalo iznenađen nalazom Državne revizije jer je negativan posljednje tri godine.

"Na Županijskoj skupštini u utorak prihvaćen je nalaz Državne revizije i donesena je odluka o utvrđivanju odgovornosti i podizanju kaznene prijave protiv Ante Bagarića, bivšeg župana, i Milana Ivanka, ravnatelja Županijske uprave za ceste, zbog nenamjenski i nezakonitog trošenja sredstava"- kazao je Ronko za Index. Zanimljivo je da su odluku Skupštine podržali i HDZ-ovi vijećnici.

Nadležnom Državnom odvjetništvu Ronko je danas podnio nove kaznene prijave protiv Bagarića i Ivanka, a premijeru Sanaderu je uputio konačni program sanacije Požeško-slavonske županije i zatražio prijem kod premijera.

Direktna šteta nastala nesavjesnim poslovanjem bivše županijske vlasti, kako procjenjuje Ronko, iznosi oko 280 milijuna kuna. Tom gubitku treba dodati i oko 68 milijuna kuna nepodmirenih obveza zdravstevnih ustanova.

Iako se Vlada već ranije izjasnila da neće sanirati Županiju pod stečajem, župan Ronko ustrajan je u namjeri da Sanaderu predstavi svoj plan sancije po kojem bi Vlada osigurala oko 120 milijuna kuna, a ministarstva i javna poduzeća, poglavito Hrvatske ceste, 260 milijuna kuna.

Prijedlog sanacije Požeško-slavonske županije poslan i predsjedniku Mesiću, koji je, kako neslužbeno doznajemo, već od premijera Sanadera zatražio da se očituje o cijelom slučaju.

Državno odvjetništvo čeka nove kaznene prijave 

U Državnom odvjetništvu tvrde da im još nisu stigle kaznene prijave protiv Bagarića i Ivanaka.

"Nadležno županijsko i općinsko Državno odvjetništvo u Požegi nisu još zaprimili nalaz ni kaznenu prijavu vezanu za nezakonito trošenje proračunskog novca"- kazala je za Index Martina Mihordin, glasnogovornica Državnog odvjetništva.

Nakon što zaprimi najavljenu kazenu prijavu, nadležno Državno odvjetništvo će razmotriti nalaz i utvrditi ima li među nepravilnostima elemenata kaznenog djela te će potom poduzeti daljne korake, kako bi donijelo odgovarajuću državno-odvjetničku odluku, objasnili su.

Što se tiče kaznene prijave koja je protiv Bagarića i Ivanka podnesena prošle godine, Mihordin je kazala da je u tijeku kriminalistička obrada kod nadležne policijske uprave. 

Ivana Barać

Pročitajte više