Državna revizija potvrdila pisanje Indexa: Čehok mutio na poslu zbrinjavanja otpada

DRŽAVNA revizija potvrdila je pisanje Indexa iz veljače prošle godine o nepravilnostima u postupku interventnog odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada u gradu Varaždinu, kada je posao dobila tvrtka VIS iza koje stoji Damir Patafta. Riječ je o poslu skupljanja i baliranja otpada te sanacije odlagališta Brezje kada je Čehok bez javnog natječaja, izravnom pogodbom, pravdajući se da je to zbog hitnosti situacije, dao posao svom bliskom prijatelju Patafti.

> Mutni poslovi u Varaždinu između gradonačelnika Čehoka i tajkuna Patafte?

"U ugovoru se navodi da je uslugu interventnog odvoza i zbrinjavanja komunalnog otpada potrebno izvesti žurno, zbog sprečavanja nastanka štete te je trgovačko društvo u elektronskom oglasniku javne nabave objavilo Obavijest o početku postupka javne nabave", stoji u nalazu revizije u kojoj se naglašava da do danas nije raspisan natječaj o koncesiji.

Prema ugovoru  kojeg je tada potpisao Grad Varaždin s tvrtkom Vis najkasnije do 30. travnja 2010. godine trebalo je započeti sa zbrinjavanjem otpada putem postrojenja za mehaničko biološku obradu komunalnog otpada što do danas nije učinjeno.

Sporna zamjena zemljišta s teretom od 3,1 milijun švicarskih franaka

Također potvrđena su i naša pisanja o spornoj zamjeni zemljišta, vezana za isti posao zbrinjavanja otpada, kada je Grad Varaždin dao za gradnju tvornice za mehaničko-biološku preradu smeća u vlasništvo 14,5 hektara gradskog zemljišta na kojem se nalazi smetlište.

Kako smo u više navrata pisali, u zamjenu je Pataftin Vis dao 2,5 hektara zemljišta u predjelu Jalkovec i to unatoč činjenici da je četvorni metar zemljišta u Jalkovcu vredniji od hektara na Brezju. Do istih saznanja došla je i državna revizija.

"Kod kupoprodaje i zamjene nekretnina s privatnom pravnom osobom nisu pribavljeni podaci o točnom broju, oznaci i površini katastarskih čestica koje je Grad kupio, radi provedbe u zemljišnim knjigama, te svi zemljišno knjižni izvadci o oslobođenju tereta kako je utvrđeno zaključenim ugovorom", stoji u nalazu Državne revizije s obzirom da je ugovorom utvrđeno da je na nekretninama trgovačkog društva upisan teret u iznosu od 3,1 milijun švicarskih franaka! Prema ugovoru u roku od 120 dana nakon zaključivanja Ugovora s Gradom Varaždinom trebalo je dostaviti sve zemljišno-knjižne izvatke za sve nekretnine o oslobođenju od tereta što do danas nije napravljeno osim za manji dio parcele.

Čehoku tek uvjetno mišljenje revizije

Posebno se naglašava kako je vrijednost zemljišta koje je Grad Varaždin dao u zamjenu vrijedno 13,5 milijuna kuna što je za više od sto tisuća kuna vrjednije od zemljišta koje je dobio od tvrtke Vis. Revizija je utvrdila kako je u ugovoru o zamjeni stajalo da će se podmirenje razlike u vrijednosti zemljišta u iznosu od 109,7 tisuća kuna utvrditi posebnim ugovorom, no do danas posebni ugovor nije zaključen, a niti je razlika podmirena.

Iz Grada Varaždina odgovorili su na nalaz Državne revizije kako se tek ima napraviti parcelacija zemljišta te da bi tada moglo doći do realizacije ugovora iz 2008. godine. Državna revizija dala je za gradonačelnika Čehoka i njegovo vođenje Varaždina uvjetno mišljenje, tražeći da se do kraja raspetlja posao oko zbrinjavanja otpada kao i vođenje poslovnih knjiga Grada Varaždina.

Pročitajte više