Državna tajnica predstavila izvještaje o radu policije, Božinović i Milina nisu došli

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Zastupnik Hrvatskih suverenista Željko Sačić, tijekom rasprave o izvješćima o radu policije za 2020. i 2021., rekao je da se mora prekinuti svaka veza "naših policajaca i krim službenika s kriminalnim miljeom" istaknuvši i da policija ne smije pasti pod utjecaj političke moći.

"Svaka veza naših policajaca i krim službenika se mora prekidati s kriminalnim miljeom. Tu nema dvojbe", rekao je Željko Sačić (Klub Hrvatskih suverenista). Smatra i da se treba kontrolirati i rad policajaca izvan službe jer policajci moraju znati koje poslove izvan službe mogu obavljati.

Sačić je istaknuo i da policija ne smije pasti pod utjecaj političke moći, već samo izvršavati zakone. "Ne smijete preuzimati ulogu zakonodavca i ne smijete kreirati kaznena djela kao što se pokušava u Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira", poručio je.

Većina zastupnika se založila za što bolji statusni i materijalni položaj policajaca, ali i upozorila na porast broja silovanja i kaznenih djela na štetu djece i obitelji te na potrebu rješavanja kaznenih djela korupcije.

Oporbeni zastupnici izrazili su nezadovoljstvo što izvještaje u saboru nisu predstavili ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ili glavni ravnatelj policije Nikola Milina, već ih je predstavila državna tajnica Irena Petrijevčanin. 

Vukas: Kakvu poruku šalje Milina kada se danas nije pojavio

"Ne znam kakvu poruku šalje Milina kada se danas nije pojavio tu", rekao je Nikša Vukas (Klub Socijaldemokrati). Upozorio je i da je nedavni slučaj ubojstva u noćnom klubu svima poslao veliku poruku jer djeca izlaze u te klubove i u tom slučaju je, drži, moglo biti i više žrtava. 

"Subkultura je postala da u svakom disco klubu na šanku stoji 20 ćelavaca i naša djeca okolo šeću. Nikad ne znamo kada će njihov ego biti ugrožen i hoće li doći do pucnjave. To je jedna loša slika", rekao je.

No, poručio je, kada se gleda ukupan rad policije - možemo biti zadovoljni. Ali, kazao je, o radu njihovih šefova i rukovoditelja bi se moglo razgovarati jer, smatra, tu se nije puno napravilo.

Dončić: Broj silovanja porastao za 15 posto

Siniša Hajdaš Dončić (Klub SDP-a) upozorio je kako podaci za 2021. pokazuju zabrinjavajući trend porasta broja silovanja za 15 posto, a pokušaja silovanja za 18 posto te kaznenih djela na štetu djece i obitelji. To, poručio je, govori i da su žene i djeca dvije najugroženije ranjive skupine.

Također, upozorio je na porast nezakonitih prelazaka granice, pri čemu su i tu najugroženije skupine žene, djeca i maloljetni migranti bez pratnje odrasle osobe. Naveo je i da je po podacima europskih medija u razdoblju od siječnja 2018. do prosinca 2020. tijekom migracija u Europi nestalo 18.200 djece migranata bez pratnje. Hajdaš Dončić smatra i kako naša policija mora posebnu pažnju posvetiti tim migrantima. 

Na problem postupanja naše policije prema migrantima upozorila je i Urša Raukar Gamulin (Klub Možemo!) podsjetivši da su 2021. godine u fokusu domaće i međunarodne javnosti bili navodi o prisilnom vraćanju migranata, nasilju i ponižavajućem postupanju prema izbjeglicama.

Klasić: Pritisak na društvo po pitanju opijata sve snažniji

Darko Klasić (Klub HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Bileka) upozorio je na porast konzumacije droge u EU za više od 30 posto, pri čemu rezultati istraživanja u Zagrebu pokazuju da je, nakon desetogodišnjeg uzlaznog trenda uzimanja opijata, od 2020. došlo do pada uzimanja amfetamina i ostalih droga osim kokaina.

Istaknuo je kako je naša policija u 2020. i 2021. godini dobila bitku s opijatima, ali da to ne znači da se možemo i opustiti. "Moramo uložiti dodatne napore jer pritisak na društvo po pitanju opijata je sve snažniji", rekao je.

Klasić smatra i da posebnu pažnju treba posvetiti pitanjima gospodarskog kriminala i korupciji jer su ti problemi rak rana našeg društva, posebice po percepciji u javnosti.

Tijekom rasprave zastupnici su upozorili na porast kibertnetičkog kriminala jer su opasnosti u virtualnoj interakciji sve izraženije i agresivnije.

Pročitajte više