Državni inspektorat istražit će Todorića zbog Onura i Šeherezade

"OVO TIJELO državne uprave nema saznanja o uvjetima pod kojima su turski državljani glumci - Bergüzar Korel i Halit Ergenç snimali reklamu, odnosno jesu li za to ispunjeni uvjeti propisani odredbama Zakona o strancima", odgovor je kojeg smo dobili iz Državnog inspektorata na naš upit zašto nije bilo nikakve intervencije oko turskih glumaca koji su snimali bez potrebne radne dozvole reklame za trgovački lanac Konzum u vlasništvu Ivice Todorića.

> Index doznaje: Onur i Šeherezada bez radne dozvole snimali reklamu za Todorića

Naime, policija je utvrdila da nije zatražena dozvola te sve prebacila na Državni inspektorat, no u inspektoratu tvrde da oni nemaju - dovoljno informacija. Štoviše, baš kao i policija koja je nadležnost prebacila na Inspektorat, tako i Inspektorat prebacuje nadležnost na policiju.

Provest će se nadzor

"Glede nadležnosti inspekcije rada na okolnost rada stranca napominjemo da, sukladno odredbi članka 197. stavak 1. ZS-a, inspekcijski nadzor nad radom stranaca ovo tijelo provodi u okviru svoje nadležnosti, dok je, sukladno odredbi stavka 2. istog članka, za nadzor prijave boravka stranaca nadležno Ministarstvo unutarnjih poslova. Nastavno tome navodimo da ovo tijelo u navedenom slučaju nije provodilo nadzor, no da će se isti u narednom periodu provesti kako bi se utvrdilo u ime i za račun koga su imenovani radili, te da li se pri tom postupalo sukladno odredbama ZS-a kojima je reguliran rad stranca". stoji u odgovoru Državnog inspektorata na naš upit. 

Također su nam objasnili i da odluku o tome da li će trgovački lanac Agrokor, odnosno druga pravna ili fizička osoba, platiti novčanu kaznu donosi prekršajni sud u postupku koji se provodi po optužnom prijedlogu koji podnosi nadležno tijelo državne uprave.

Dužni 30 tisuća eura poreza!?

Sada se naknadno postavlja i pitanje plaćanja poreza kojeg plaćaju strani radnici. Prema ugovoru Hrvatske i Turske turski glumci trebali bi platiti 10 posto poreza na dohodak no za sada nema službene informacije koliki je njihov honorar. Na naš upit je li istina da je honorar iznosio vrtoglavih 300 tisuća eura iz Agrokora nam nisu htjeli potvrditi ni demantirati.

Pročitajte više