Državni inspektorat se oglasio o oba odrona na Jakuševcu

Foto: Pixsell/Luka Stanzl

O odronu otpada na odlagalištu Jakuševec danas se oglasio i Državni inspektorat, koji vodi HDZ-ov Andrija Mikulić.

"Zbog točnog, potpunog i pravovremenog informiranja hrvatske javnosti, a slijedom medijskih istupa ponekih političkih aktera koji su današnji događaj na Jakuševcu, nažalost, iskoristili pojaviti se u medijskom prostoru pri čemu su zbog svog neznanja pokušali politizirati rad inspektora Državnog inspektorata, očitujemo se kako slijedi:

Nije bilo propusta u provedbi Zakona o zaštiti na radu za slučaj od 11. studenog 2023", navodi se u priopćenju.

Što je otkrila inspekcija nakon prvog odrona?

"Inspekcija rada nadležna za nadzor propisa zaštite na radu vezano uz događaj na odlagalištu otpada Jakuševec, od 11. studenoga 2023., u inspekcijskom nadzoru nije utvrdila propuste u provođenju i primjeni odredbi Zakona o zaštiti na radu, slijedom čega nije bilo osnova za poduzimanje upravnih i/ili prekršajnih mjera iz djelokruga inspekcije rada u području zaštite na radu.

Inspekcija zaštite okoliša vezano uz događaj na odlagalištu otpada Jakuševec, od 11. studenoga 2023., obavila je inspekcijske nadzore gdje je između ostalog obavila i uzorkovanje otpada. Rezultati analiza uzorkovanja od akreditiranog laboratorija do ovog trenutka nisu zaprimljeni te je inspekcijski postupak u tijeku.

Isto tako zbog zaprimljenih prijava o neugodnim mirisima s područja odlagališta i kompostane, inspekcija zaštite okoliša je od Grada Zagreba zatražila donošenje odluke o potrebi provedbe mjerenja posebne namjene. Inspekcijski postupak je u tijeku", stoji u priopćenju.

"Građevinska inspekcija vezano uz događaj na odlagalištu otpada Jakuševec, od 11. studenoga 2023., obavila je inspekcijski nadzor te u dosadašnjim nadzorima nisu utvrđene nepravilnosti u izgradnji vodoravne nepropusne plohe (radne plohe) za odlaganje otpada s pripadajućim elementima odvodnje, kontrolnim sustavom procjeđivanja, međuslojevima i prekrivnim slojevima tijela (koje do danas nije izvedeno) odloženog otpada unutar prostora odlagališta. Inspekcijski nadzor građevinske inspekcije u utvrđivanju eventualnih nepravilnosti je u tijeku kao i uvid u dostavljenu dokumentaciju", navodi se u priopćenju.

Što su inspektori napravili danas?

"Nadalje, odmah po saznaju o današnjem događaju na odlagalištu otpada Jakuševec, inspekcije Državnog inspektorata; inspekcija rada u području zaštite na radu, inspekcija zaštite okoliša i građevinska inspekcija su obavile očevid te su inspekcijski nadzori građevinske i inspekcije zaštite okoliša u tijeku.

Inspekcija rada u području zaštite na radu je u postupku inspekcijskog nadzora utvrdila da su ozlijeđena dva radnika predmetnog poslodavca te je inspekcijski nadzor u vezi ozljeđivanja radnika u tijeku", objavio je Inspektorat.

Zabranjeno odlaganje otpada u blizini odrona

"Na temelju do sada utvrđenog činjeničnog stanja donesena su usmena rješenja u zapisniku kojima je nadziranom poslodavcu zabranjeno korištenje sjevernog dijela odlagališta otpada Prudinec-Jakuševec, uz Sajmišnu cestu od betonske zgrade spremišta strojeva prema istoku u duljini od 300 m, u dubini od 100 m od Sajmišne ceste prema jugu te korištenje zapadnog dijela odlagališta otpada Prudinec-Jakuševec, u dijelu plohe 6-3 (gdje je došlo do urušavanja otpada 11. studenoga 2023., s obzirom da se u neposrednoj blizini započelo s odlaganjem novog miješanog komunalnog otpada)", stoji u priopćenju.

"Također je poslodavcu zabranjeno obavljanje svih radnih postupaka u području između sjevernog dijela odlagališta otpada Prudinec-Jakuševec i Sajmišne ceste, i to od betonske zgrade spremišta strojeva prema istoku u duljini od 300 m. Inspekcijski postupak je u tijeku", stoji u priopćenju Inspekcije rada nadležne za nadzor propisa zaštite na radu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.