Državni tajnik: Oni dužni prema državi ili radnicima neće moći u nove biznise

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

DRŽAVNI tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Juro Martinović rekao je danas da izmjenama zakona o sudskom registru te trgovačkim društvima žele spriječiti one koji ne plaćaju obaveze prema državi i radnicima da idu u nove biznise. Martinović je time u objedinjenoj raspravi o izmjenama dvaju zakona odgovorio HDZ-ovoj Ljubici Lukačić koju je zanimalo na koji način će se onemogućiti višestruko osnivanje trgovačkih društava onim osobama koje imaju dugovanja prema državi ili radnicima.

"Ovo je veliki korak naprijed"

Državni tajnik je pojasnio da će, prema prijedlogu, Porezna uprava biti dužna na zahtjev registarskog suda elektroničkim putem dostaviti potvrdu o osobama koje imaju nepodmirenih dugovanja na osnovi javnih davanja.

"Ovo je veliki korak naprijed, ali spretni ljudi će vjerojatno tražiti opet način da nešto izigraju. Ovim smo formalno zatvorili ta vrata", poručio je dodavši da se ranije kod javnog bilježnika moglo dati izjavu o nepostojanju duga, ali to nitko nije provjeravao.

Martinović je, na upit Daniela Spajića (Domovinski pokret) koliko se puta sastala radna skupina između dvaju čitanja zakona, rekao da ne zna. Poručio je kako su konačni prijedlozi zakona dobri proizvodi te se donose da bi se naše zakonodavstvo prilagodilo europskim zakonima kako bi poboljšalo funkcioniranje unutarnjeg tržišta EU i ostvarivanja slobode poslovnog nastana.

Istaknuo je i da je novina Zakona o sudskom registru odredba prema kojoj osnivači trgovačkih društava ne mogu biti osobe koje imaju dugovanja po osnovi poreza i doprinosa te za neto plaće radnicima. 

Pročitajte više