Državni tajnik: Moguće je da su klimatske promjene krive za vodu u Slavonskom Brodu

Foto: Pixsell/Dusko Jaramaz

DRŽAVNI tajnik za zaštitu okoliša i stručnjak za vode Mario Šiljeg rekao je kako ne isključuje klimatske promjene kao uzrok onečišćenja u Slavonskom Brodu.

Gostujući u emisiji Točka na tjedan na N1 televiziji, razgovarao je o ekološkom incidentu zbog kojeg je zagađeno vodocrpilište Jelas. Zbog tog onečišćenja, stanovnici Slavonskog Broda su više od tjedan dana bez pitke vode.

"Zadnjih dana učestalo vršimo analize i sa svoje strane imamo interne analize i pokazuje se da su koncentracije ugljikovodika u vodama Slavonskog Broda ispod maksimalno dopuštenih vrijednosti i prema tim parametrima voda je zdravstveno ispravna. No, nadležnost nad zdravstvenom ispravnosti vode za piće je unutar Ministarstva zdravstva i Povjerenstva za pitke vode, odnosno vode za ljudsku potrošnju koji su jedino ovlašteni dati odobrenje, odnosno proglasiti vodu zdravstveno ispravnom", rekao je na upit je li voda pitka.

Došla je optužba gradonačelnika Duspare i drugih aktera za prikrivanje u korist tvrtke Crodux. Oni tvrde da se izlilo tek 150 litara, to bi bilo manje područje, jeste li imali informacije da je veće izlijevanje i ako jeste, zašto niste demantirali Crodux?

"Nije posao Ministarstva da demantira tvrtku koja radi na terenu. Mi definitivno ne pogodujemo, tvrdim odgovorno da smo od početka na terenu, aktivirali smo sve svoje resurse. I Hrvatske vode su se uključile, interventno smo osigurali 5 milijuna kuna za spajanje na Sikirevce, smanjili račune građanima... Pregledava se trasa cijelog produktovoda, vodočuvarske službe su također na terenu. Riječ je o velikom području i zato smo osigurali sve raspoložive resurse, a eliminacija će na kraju utvrditi tko nije kriv. Očekujemo vrlo brzo preliminarne rezultate istrage, ništa nećemo skrivati od hrvatske javnost", odgovorio je Šiljeg.

Potencijalni izvori onečišćenja

Upitan je zašto misli da je onečišćenje došlo iz drugog izvora.

"Nismo isključili nijedan potencijalni izvor onečišćenja, ali ako gledamo geologiju tla i slušamo stručnjake onda je mala vjerojatnost da bi ovakav incident u tako kratkom vremenu uzrokovao ovakvo onečišćenje. Nismo isključili tu mogućnost. Nažalost, mi smo dio mediteranskog bazena i podložni smo klimatskim promjenama. U Splitu imamo situaciju zamućenja vode, imamo situaciju gdje su bujične vode sve intenzivnije, veće padaline u kraćem vremenu uzrokuju te situacije. Bili smo izloženi poplavama i klizištima gdje ih nismo očekivali. U ovom konkretnom području smo imali situaciju velikih naplavnih voda, imamo dva kanala i dvije male rječice i bilo bi neozbiljno isključiti bilo koju mogućnost onečišćenja."

Klimatske promjene

Na upit je li moguće da su uzrok klimatske promjene, državni tajnik za zaštitu okoliša rekao je kako ništa ne isključuje.

"Klimatske promjene su tu, moramo biti svjesni da su moguće i ovakve situacije, poplave, bujične vode i naplavne vode su uzrok svakojakih onečišćenja. Nitko ne može isključiti niti jednu mogućnost", odgovorio je.

Pročitajte više