Državni tajnik Livaković pod istragom USKOK-a

USKOK istražuje državnog tajnika u Ministarstvu Božidara Kalmete, Zdravka Livakovića, zbog sumnje da je namještao građevinske poslove i uzimao proviziju pod preko Instituta građevinarstva Hrvatske kojemu je na čelu sveprisutni Jure Radić, piše Slobodna Dalmacija.

Razlog pokretanja istrage su brojne, vrlo stručno napisane anonimne dojave koje optužuju Livakovića, ali i Hrvatske autoceste i Hrvatske ceste kojim je on na čelu Nadzornih odbora, a već nekoliko mjeseci stižu na adrese Ministarstva unutarnjih poslova, Državnog odvjetništva i USKOK-a.

"Sve ove radnje bilo bi teško odraditi da Livaković nije smislio kako cijelu stvar imati pod kontrolom. Tako za nadzor radova određuje tvrtku IGH iz Zagreba, koja direktno uzima posao od Hrvatskih cesta za postotak od pet posto vrijednosti radova. IGH posao, naravno bez natječaja, daje zadarskoj tvrtki D&Z d.o.o. kojoj je vlasnik Livaković. I tako Livaković preko svoga zaposlenika Joška Šupe potpuno uzima stvar u svoje ruke. Od Hrvatskih cesta preko spomenute tvrtke IGH uzima vrlo veliku proviziju od tri posto za obavljanje nadzora, te na taj način kontrolira sve izvođače, njihove cijene i brine se o priskrbljenoj razlici", piše u jednoj od takvih anonimnih dojava, prenosi Slobodna.

U tim je preciznim dojavama opisan i način kako Livaković prikazuje troškove za izgradnju cesta, koji su daleko veći od stvarnih, pa tako anonimna osoba tvrdi da se stavke troškovničkih radova razbijaju u nekoliko podradnji koja se svaka zasebno ugovara i obračunava.

Pa se trošak koji treba iznositi maksimalno 35 kuna po kubičnom metru za stavku izgradnje nasipa na cesti, popne na 84 kune, što razvučeno na cijelu dužinu nasipa može iznos od oko 55 milijuna kuna. Drugi primjer govori o zaradama na građevnom materijalu.

Pročitajte više