DRŽAVNI TAJNIK S UDRUGOM BRODARA MARE NOSTRUM

Državni tajnik za more Branko Bačić održao je danas sastanak s predstavnicima Udruge hrvatskih brodara u međunarodnoj pomorskoj plovidbi Mare Nostrum i obavijestio ih da će država i dalje subvencionirati izgradnju brodova za hrvatske brodare u hrvatskim brodogradilištima, priopćeno je iz Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.

U planu je izrada Programa obnove putničke flote Jadrolinije koja sada ima prosječnu starost 28 godina, najavio je Bačić.

Direktor Jadrolinije Slavko Lončar istaknuo je da će se rashodovati dva stara trajekta jer će za ovu sezonu nacionalni brodar imati dva nova trajekta koja se grade u hrvatskim brodogradilištima.

Državni tajnik za more istaknuo je da će država i dalje poticati "feeder" servis koji održava brodar Lošinjska plovidba povezujući luke Rijeka i Ploče s glavnim pretovarnim mediteranskim lukama. U planu su i izmjene i dopune Pomorskog zakonika kako bi se brodarima osigurali povoljniji uvjeti poslovanja kroz oslobađanje od poreznih i drugih fiskalnih davanja državi.

Udruga Mare Nostrum okuplja 14 hrvatskih brodara, ukupne flote broji 186 brodova, 2,6 milijuna dwt, prosječne starosti 13,5 godina. Brodari okupljeni u Mare Nostrum imaju 4554 zaposlenih od čega 3543 pomoraca, a izražena je tendencija rasta broja zaposlenih, stoji u priopćenju.

(Hina) xpp yln

Pročitajte više