Državno natjecanje učenika i studenata glazbe

U Dubrovniku je večeras svečano otvoreno 43. hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa koje će trajati do 23. travnja. Natjecanje je okupilo oko 800 sudionika od čega 456 natjecatelja iz 44 hrvatske škole,a organizirali su ga Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Zavod za školstvo RH i Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga.

Ovo natjecanje održava se svake druge godine, a po peti put za redom domaćin je Dubrovnik. Otvarajući natjecanje predsjednik Društva glazbenih i plesnih pedagoga Hrvatske Frano Matušić izrazio je zadovoljstvo razinom muziciranja koja će se moći čuti na ovom natjecanju, jer, kazao je, na njemu sudjeluju oni najbolji, koji su postigli najbolje rezultate na regionalnim natjecanjima.

Prvo natjecanje ovakve vrste Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga utemeljilo je 1965. godine i na njemu su sudjelovala 44 natjecatelja, a sveukupni pobjednik bio je danas priznati umjetnik Valter Dešpalj.

Na ovogodišnjem natjecanju učenici će nastupati u disciplinama: gitara, glasovir, tambure, solfeggio, pjevanje, suvremeni ples i orkestri, a održat će se i završni koncert u Kazalištu Marina Držića.

(Hina) xhspa yln

Pročitajte više