DSV ostavio na dužnosti suca Milanovića koji se "rukuje prstom u guzicu"

GOSPIĆKI sudac Branko Milanović, poznat po presudi u kojoj guranje prsta u guzicu smatra istovjetnim rukovanju, i dalje će obnašati svoju časnu sudačku dužnost, odlučilo je Državno sudbeno vijeće (DSV).

Milanović je spomenutu usporedbu izrekao u oslobađajućoj presudi lokalnom moćniku Josi Mraoviću, poznatijem pod nazivom "lički Tuđman", za silovanje američke košarkašice Illishe Jarett.

Dokumentacija koja je trebala dati točan uvid u sporne predmete koje je ovaj Milanović vodio, nije potpuna pa je DSV nakon dvosatne rasprave odlučio odgoditi odluku o njegovom razrješenju s dužnosti. Za čovjeka kojem su više presuda ukinuli nego potvrdili, odluka DSV-a pomalo čudi, a ako ništa drugo te su činjenice dobar pokazatelj kakvom prosudbom dotični sudac u donošenju presuda raspolaže.

Ne zna se kad je vodio sudske procese!?

Zbog upravo te činjenice predsjednica Županijskog suda u Gospiću Dubravka Rudelić, protiv njega je pokrenula i stegovni postupak. Njemu su 2005. godine ukinute tri od pet presuda, dok mu se jedna iz tog perioda još uvijek nalazi na Vrhovnom sudu. Četiri od pet presuda koje je donio prošle godine, isto tako su ukinute.

"Nakon rasprave ostao je u pitanju stegovni postupak. Obzirom da se iz zahtjeva za razrješenjem ne može zaključiti kada su se vodili sporni predmeti, bit će potrebno izvršiti uvid u svu dokumentaciju. Tada ćemo zakazati novu raspravu i odlučiti", kazao je za Jutarnji list Ivan Mikšić, predsjednik DSV-a.

B.V.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više