Dubrovački krvnik Vučurević u strahu: Odlazak u Hrvatsku značio bi moju sigurnu smrt



"AKO SRBIJA odluči da me izruči, neka to bude Bosna. Tamo ću bar imati šansu za fer suđenje. Posjedujem i dokumentaciju koja će pobiti sve navodne optužbe. Odlazak u Hrvatsku značio bi moju sigurnu smrt", rekao je bivši trebinjski gradonačelnik Božidar Vučurević u razgovoru za srpske Večernje novosti.  "Dubrovački krvnik" tvrdi da je bilo osnove da se kazneno goni oko napada na  Dubrovnik kao i za progon nesrpskog stanovništva, jer da bi odavno bi odgovarao pred Haškim tribunalom.

"Haag me je još 2002. godine detaljno ispitivao o tim slučajevima", kaže Vučurević na Večernje novosti čekajući odluku srpskog suda da li će i kome biti izručen - Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini. No, nada se da više neće u zatvorsku ćeliju od kada ga je srpski sud pustio da se brani sa slobode.

Ozbiljan čovjek ne može među narkomane

"Sramno je da kao ozbiljan čovjek, s dva infarkta, dijelim ćeliju sa tetoviranim narkomanima i lopovima", potužio se Vučurević.

Zanimljivo je kako danas kaže da je njegova poznata izjava o "starijem i ljepšem Dubrovniku" izvučena iz konteksta.

"To sam ironično izjavio, u vrijeme kada su snage HVO-a srušile stari kameni most iznad Neretve u Mostaru. Na sav glas su pričali da će poslje rata napraviti stariji i ljepši", pravda se danas Vučurević.

Čeka se dokumentacija

Podsjetimo kako je Vučurević uhićen još 4. travnja da bi viši sud u Šapcu, gdje se nalazio u pritvoru donio odluku da se Vučurevića izruči Hrvatskoj i BiH. No, na tu odluku uspješno su se žalili njegovi odvjetnici pa je odlučeno da Viši sud u Beogradu jedini može donijeti odluku o izručenju. Nakon dva i pol mjeseca pušten je da se brani sa slobode, a istražni sudac Vučureviću je izrekao mjeru zabrane napuštanja Srbije i naložio mu da se svakog ponedjeljka i četvrtka javlja sudu.

Još uvijek se čeka dodatna dokumentacija kako bi se odlučilo o izručenju.
 

Pročitajte više