dubrovački novinari zatražili hitno očitovanje izvršnog odbora hnd-a o anonimnom pismu

Dubrovačko Županijsko vijeće HNDa, u nazočnosti 40 novinara iz redakcija i dopisništava u Dubrovniku, zatražilo je na jučerašnjoj sjednici u povodu uvrštavanja u materijale za sjednicu Gradskog poglavarstva anonimnog pisma u kojem se iznose uvredljive insinuacije o dubrovačkom novinarima, hitno očitovanje Izvršnog odbora HNDa.

To je zatraženo "s obzirom na to da slučaj prezentiranja anonimnog pisma od izvršnog tijela gradske uprave Dubrovnika prelazi dubrovačke okvire i predstavlja izravni napad na novinarsku struku", stoji u današnjem priopćenju Županijskog vijeća Hrvatskoga novinarskog društva, u kojem se ističe da su svi zaključci doneseni jednoglasno.

Vijeće drži da je "uvrštavanjem među službene materijale anonimnog pisma Gradsko poglavarstvo politički sponzoriralo u njemu iznesene uvrede i javnosti uputilo poruku da u dubrovačkim redakcijama i dopisništvima rade nestručni, potkupljivi i nemoralni novinari i novinarke".

"Jučerašnje priopćenje dubrovačke gradonačelnice Dubravke Šuice primljeno je samo na znanje jer je ocijenjeno da u biti ne predstavlja ispriku za navedeni presedan u novijoj hrvatskoj političkoj praksi", stoji u priopćenju.

Sudionici sastanka složili su se da se s tim slučajem upozna i predsjednik Vlade Ivo Sanader.

U materijalu sjednice Gradskog poglavarstva 23. ožujka našlo se i anonimno pismo koje nije bilo povezano ni s jednom točkom dnevnog reda, a u njemu se grubo vrijeđaju dubrovački novinari, među ostalim, i tvrdnjom da su "s neviđenom strašću pristali preuzeti najprljaviju ulogu u difamiranju političkih suparnika svojih nalogodavaca i onih opcija čijim se glasnogovornicima smatraju".

Dubrovačka gradonačelnica jučer se oglasila priopćenjem u kojem se tvrdi kako to nije učinjeno ni u kakvoj lošoj namjeri, nego u želji da se novinari izvijeste o pismu koje je dobilo Poglavarstvo.

(Hina) pp yln

Pročitajte više