Dubrovačkom kapetanu Laptalu belgijska kompanija uručila otkaz

KAKO DOZNAJE Index belgijska kompanija "Trireme Vessel shipping" ovog je tjedna uručila otkaz ugovora o radu poznatom dubrovačkom kapetanu Kristu Laptalu i to nakon 21 godine u toj tvrtki te nakon golgote u grčkom zatvoru.

> Kapetan Laptalo šokiran smrću svog prvog časnika: U zatvoru je klonuo duhom i više se nije vratio

> Laptalo se učlanio u Sindikat pomoraca

"Istina je. Tako vam je to u pomorskom životu. Nakon 21. godine dobio sam otkaz jer pretpostavljam da su procijenili da bi za kompaniju predstavljao veliki rizik", potvrdio je za Index kapetan Laptalo podsjećajući kako je kompanija bila izuzetno "fer" prema njemu. Naime, nakon što je 13. srpnja 2007. uhićen i zatvoren u grčkom zatvoru u Patrasu zbog sumnje da je krijumčario 52 kg kokaina koji je pronađen na njegovom brodu s kojim je u Grčku doplovio iz južne Amerike kompanija je pružala svu pravnu pomoć te bila velika podrška u procesu koji je završio oslobađajućom presudom kada je oslobođen svake krivnje.

Narušeno zdravlje

Kapetan Laptalo iz Grčke vratio se narušena zdravlja, a prije nekoliko mjeseci slomio je i ruku. No, ipak nadao se ponovnom povratku plovidbi posebice kada je u srpnju ove godine skinut s "crne liste" pomoraca kojima je zabranjeno ploviti zemljama Europske unije, zbog čega mu je bilo nemoguće dobiti i američku vizu.

"Pretpostavljam da je osim zdravlja otkazu o radu bila ključna i moja "grčka epizoda". Naime, moje negativno iskustvo prouzročeno činjenicom da je ipak na mom brodu nađena droga, vodilo bi me da budem puno stroži prema provjerama na brodu. Naime, i tada sam radio sve po zakonu, po pretpostavljam da su procijenili da bi bio 'preskup' jer bih sada tražio i više nego što se treba", rekao je Laptalo u čijem glasu se osjetilo razočaranjem s činjenicom da je možda njegova karijera kapetana sada zaista i gotova.

Rad na promicanju prava pomoraca

Tako nešto izravno kapetan Laptalo ne želi priznati, ali sam kaže, kako će teško netko uzeti kapetana "s toliko godina koji je 21. godinu radio za jednu kompaniju".

"Nekako bih volio raditi više na promicanju prava pomoraca u Hrvatskoj. Osjećam veliku nepravdu prema pravima pomoraca te nerad hrvatske države da se pomogne tim ljudima. Mislim da sa svojim utjecajem, ali i uglednom u pomorskom svijetu, mogu na tome raditi, iako sam iskreno razočaran jer sam mislio da će se nakon što je javnost senzibilizirana za naše probleme nešto i napraviti", zaključio je na kraju razgovora kapetan Laptalo.

Podsjetimo, na kraju kako je Laptalo dobitnik nagrade "Čovjek od mora" koju Grci svake godine dodjeljuju najzaslužnijim pomorcima, a to je bio dokaz iz Atene da je bio nevino zatočen.

Pročitajte više