Dubrovnik ukinuo besplatne kulturne iskaznice za studente koji dolaze iz drugih županija

Foto: 123rf

STUDENTI koji studiraju u Dubrovniku, a dolaze iz drugih županija, se po novom službeno razlikuju od studenata koji dolaze s područja Dubrovačko- neretvanske županije, budući da su im ukinute studentske kulturne iskaznice, koje su značile besplatan posjet kulturnim znamenitostima naše najrazvikanije turističke destinacije, piše Srednja.hr.

Tako će po novom studenti koji imaju prebivalište izvan Dubrovačko-neretvanske županije, a studiraju u Dubrovniku, svaki posjet kojoj od gradskih znamenitosti plaćati deset kuna. Radi se, dakle, o tome da studenti iz Dubrovnika imaju značajne prednosti pred kolegama koje nisu iz Dubrovnika nego iz nekog drugog kraja zemlje.

Diskriminacijska odluka

Naime, studentima koji imaju prebivalište u Dubrovačko-neretvanskoj županiji posjete kulturnim znamenitostima grada odnosno Dubrovačkim muzejima, Domu Marina Držića, Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik, Umjetničkoj galeriji te gradskim zidinama, ostaju besplatne, dok će ostale studente, svaki pojedinačni posjet navedenim lokacijama, stajati deset kuna.


"Studentska kulturna kartica je uvedena prije gotovo 10 godina i kao takva je 2017. godine tehnološki prilično zastarjela. Povlačenjem studentske kulturne kartice iz upotrebe proceduralno je pojednostavljen proces ostvarivanja pogodnosti za studente kao što je to standard u drugim sredinama, odnosno njenim povlačenjem Grad Dubrovnik nije ukinuo pogodnosti koje studenti ostvaruju uz predočenje „iksice“.  Držimo da je cijena od 10 kuna za programe kulturnih ustanova poput Dubrovačkih muzeja, kina i kazališta sasvim prihvatljiva", obrazlaže odluku Petar Ipšić, predstavnik za odnose s javnošću Grada Dubrovnika, ne odgovarajući na pitanje dijeli li ova odluka studente na privilegirane i diskriminirane.

S druge strane student iz Cavtata, koji dakle neće ni po novoj odluci morati plaćati ulaz u kulturne institucije, senzibilizirao se sa svojim kolegama iz drugih krajeva te smatra ovu odluku Grada sramotnom.

"Osobno smatram kako ova odluka diskriminira studente koje nemaju prebivalište u Dubrovačko – neretvanskoj županiji. Ovo je još jedan udar na njihov budžet koji je ionako opterećen skupim cijenama u Gradu. S obzirom na to kako Dubrovnik ima viška novčanih sredstava u proračunu, ova odluka nema logičnog utemeljenja i odraz je politike Dubrovnika prema studentima", smatra Marko Roško, student na Studiju Odnosa s javnostima u Dubrovniku.

Pročitajte više