Dugina u posljednjem intervjuu prije smrti: Ukrajina je uzgajala rusofobiju

Screenshot: YouTube

DARIJA DUGINA, kći ideologa Kremlja Aleksandra Dugina, poginula je nakon detonacije eksploziva u automobilu kojim je putovala. Rusija smatra kako je prava meta bio sam Dugin, filozof s velikim utjecajem na Kremlj, koji je još 2008. najavljivao potencijalnu invaziju na Ukrajinu.

Dugina, 30-godišnja novinarka i politologinja, podržavala je ideje svog oca te se i sama pojavljivala u medijima i pozitivno govorila o ruskoj invaziji na Ukrajinu. U nedavnom intervjuu za ruski kanal 1RNK ustvrdila je da su zločini koji su se dogodili tijekom ruske okupacije Buče zapravo američka propaganda.

Rođena je 1992., diplomirala je na Filozofskom fakultetu Moskovskog državnog sveučilišta i radila je kao politička promatračica za Međunarodni euroazijski pokret. Evo što je govorila u svom posljednjem intervjuu prije smrti za francuski portal Breizh-Info.com.

Rusofobija u Ukrajini?

"Čast mi je biti u istom čamcu sa svojim ocem, na istom egzistencijalnom brodu. To što smo pod sankcijama SAD-a, Kanade, Australije i Velike Britanije također pokazuje da je moja obitelj na putu istine u borbi protiv globalizma. Stoga bih rekla da je čast roditi se u takvoj obitelji", kazala je Dugina 25. svibnja u intervjuu.

"Situacija u Ukrajini je upravo primjer sukoba civilizacija; može se promatrati kao sukob globalističkih i euroazijskih društava. Nakon 'velike geopolitičke katastrofe' (kako je ruski predsjednik nazvao raspad SSSR-a) teritoriji nekada ujedinjene zemlje postali su 'granice'", dodala je.

"NATO, a posebno Sjedinjene Države, zainteresirani su za destabilizaciju situacije na granicama Rusije. U 1990-ima započet je dosljedan rad s kadrovima vlada novih država, a Ukrajina nije iznimka", komentirala je Dugina.

"Liberalni i nacionalistički elementi, koji su prije 2014. bili manje-više neutralni, pridružili su se ujedinjenoj fronti s globalističkom i proameričkom agendom. 8 godina u Ukrajini se raznim programima gajila rusofobija i prekrajala povijest, sve do fizičkog masakra Rusa: 8 strašnih godina za Donbas sa svakodnevnim bombardiranjima", dodala je.

"SAD je provocirao sukob"

Dugina je u intervjuu rekla da jednodušna potpora Zapada Ukrajini 2022. i opskrba oružjem nezamislivih razmjera izgleda kao agonija.

"Za mene je najveća bol to što je Europa podlegla utjecaju globalističke propagande i, umjesto da ostane neutralna, stala je na stranu rata. Na mnogo načina to je svakako bio plan Sjedinjenih Država, koje su sustavno i kontinuirano provocirale cijeli sukob slanjem oružja u Ukrajinu. Samo iz SAD-a je u Ukrajinu između 2014. i 2017. poslano više od 658 milijuna dolara pomoći", kazala je Dugina.

Dodala je kako je niz zemalja Bliskog istoka podupro rusku specijalnu vojnu operaciju, da se u Turskoj sve više priča o povlačenju iz NATO-a i da je turski predsjednik odbio odobriti prijem Švedske i Finske u NATO.

"Što se tiče reakcije Rusa, velika većina podržava specijalnu vojnu operaciju"

Rekla je i da se zbog situacije u Ukrajini Rusija ne izolira, već nalazi nove partnere.

"Zapadne zemlje pokušavaju kazniti Rusiju sankcijama, ali one previše ne utječu na naše gospodarstvo. Te sankcije su bile katalizator za traženje novih partnera. Istovremeno, teško su pogodile europske zemlje, postavši za mnoge svojevrsni 'hara-kiri'", navela je Dugina.

"To je uznemirujuće, ali očito se radilo o američkoj zavjeri za destabilizaciju europskog kontinenta. Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da Budimpešta ne podržava nametanje ishitrenih sankcija protiv Rusije", dodala je.

"Što se tiče reakcije Rusa, velika većina podržava specijalnu vojnu operaciju. U njihovim očima to je razumljiva obrana geopolitičkih interesa Rusije i borba protiv rusofobije jer se u Kijevu formirao režim koji Rusima negira pravo na samoodređenje; jezik, kulturu i identitet", kazala je Dugina.

"Specijalnu vojnu operaciju podržavaju svi oko mene, ne samo riječima već i djelom; pružanjem humanitarne pomoći izbjeglicama i regiji. Štoviše, ne rade to zadnjih nekoliko mjeseci, nego dugi niz godina. Istih osam godina o kojima je Zapad zna tako malo", zaključila je.

Pročitajte više