Duhanski div navodno razmišlja o gašenju Tvornice duhana Rovinj

Foto: 123RF

MULTINACIONALNA kompanija British American Tobacco (BAT) navodno namjerava ugasiti Tvornicu duhana Rovinj i proizvodnju preseliti iz Kanfanara u neku drugu državu.

Tu neslužbenu informaciju komentirao je za Glas Istre bivši ministar turizma i saborski zastupnik HDZ-a Anton Kliman. On smatra da se tako nešto ni pod koju cijenu ne smije dozvoliti, s obzirom na to da je BAT jedna od važnijih firmi ne samo po pitanju zapošljavanja u Istri, nego i kao punitelj državnog proračuna.

Uz to, kaže Kliman, BAT je kompanija koja se bavi proizvodnjom i, što je također važno, nije dio turističkog sektora o kojem Istra previše ovisi.

Vrh kompanije i vlada moraju hitno razgovarati

"Nakon informacije o tome da BAT kao vlasnik tvornice cigareta u Kanfanaru razmišlja o napuštanju Hrvatske, što bi dovelo u pitanje minimalno 500 radnih mjesta u tom kraju, a ugroženi bi bili i kooperanti iz Slavonije, isto kao i lokalni te državni proračun, stupio sam u kontakt s odgovornim osobama u vladi. Ako već svi skupa zagovaramo diversifikaciju u gospodarstvu, ako smo svjesni činjenice da je udio turizma u BDP-u previsok, a taj se sektor s koronavirusom pokazao ranjivim i to sada na ružan način dolazi do izražaja, onda automatski treba podržati svaki oblik proizvodnje koji je profitabilan i osigurava punu zaposlenost. Upravo zato je ostanak i opstanak BAT-a i njegove proizvodnje u Istri prioritet nad prioritetima", rekao je Kliman.

"Vlada i kompanije kao što je BAT prirodni su partneri u zajedničkoj izgradnji i jačanju gospodarstva. I zato komunikacija između njih mora biti iskrena, a vrata za razgovor širom otvorena", dodao je Kliman.

Paliaga: Učinit ćemo sve kako naši sugrađani ne bi ostali bez posla

Gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga, u iščekivanju jasnog odgovora iz British American Tobaccoa, kojim će kompanija demantirati namjeru zatvaranja tvornice duhana u Kanfanaru, izražava nadu kako se radi samo o nagađanjima.

"U protivnom, takav bi potez značio velik udarac domaćem gospodarstvu. Naime, pored turističkog sektora, za gospodarstvo Rovinja i okolnih općina postojanje i rad tvornica poput Mirne, Istragrafike i TDR-a, koje zapošljavaju preko tisuću naših sugrađana, od iznimne je važnosti. Kao Grad se već dugi niz godina borimo kako bismo i kroz pokretanje poduzetničke zone stvorili nova radna mjesta te potaknuli uvjete za pokretanje novih oblika proizvodnje. Svakako ćemo i od BAT-a, ali i od vlade, zatražiti pronalazak solucije i poduzimanje svih potrebnih i mogućih mjera i radnji kako bismo stvorili pozitivnu i produktivnu poduzetničku klimu i uvjete kojima bismo omogućili BAT-u ostanak u Hrvatskoj. Osim što se radi o jednoj od najmodernijih i najatraktivnijih tvornica u ovom djelu Europe, riječ je i o, strateški govoreći, jako važnoj poziciji koja jamči dobru povezanost s ostalim tržištima, čemu svjedoči i činjenica kako se veći postotak proizvodnje u Kanfanaru izvozi, a tvornica je i središte Adria regije ove multinacionalne kompanije te je u nju kao i na edukaciju poslovnog kadra kontinuirano investirano. Kao Grad ćemo s naše strane učiniti sve što je u našoj moći kako naši sugrađani ne bi ostali bez zaposlenja. U međuvremenu, nadamo se da će se BAT što prije oglasiti te da će opovrgnuti glasine o namjeri zatvaranja ili preseljenja TDR-a“, rekao je Marko Paliaga za Glas Istre.

Istarski dnevnik ranije je objavio priču o nezadovoljstvu BAT-a poslovnom klimom u Hrvatskoj. Zbog određenih okolnosti na duhanskom tržištu, u toj multinacionalnoj kompaniji, koja u Hrvatskoj godišnje plati preko 3 milijarde kuna poreza i trošarina, razmišljaju o preseljenju pogona.

Pročitajte više