Duhovni vodič za turiste: Zabranjeno fotografiranje u crkvama

SVAKOM turistu koji dolazi u Hrvatsku mora biti jasno kako dolazi u katoličku zemlju, a pritom će pomoći  "duhovni vodič za turiste". Duhovna ponuda mora biti sastavnim dijelom Hrvatske ponude na inozemnim turističkim sajmovima. Od ovog ljeta strogo je zabranjeno fotografiranje u crkvama!

To su naime samo neki od zaključaka i odluka Odbora Hrvatske biskupske konferencije za pastoral turizma, koji je početkom ovog tjedna pod predsjedanjem porečko - pulskog biskupa Ivana Milovana održao pripremu za sljedeću turističku sezonu.

Duhovni vodič za (ne)vjerne turiste

Odbor tako smatra kako svima treba predstaviti "duhovnu dimenziju hrvatskog turizma" te je predložio niz mjera kao što su novi duhovni sadržaji na web stranici Turističke zajednice Hrvatske.

"Duhovna ponuda Hrvatske spada u sadržaje turističkih sajmova kao što se čini u ostalom dijelu demokratskog svijeta", smatra Crkva u Hrvata, međutim ostaje nejasno hoće li, prema tom naputku turistička izaslanstva na stranim sajmovima od sada imati po jednog svećenika.  No, ono što je sigurno kako je u tijeku izrada duhovnog vodiča za Hrvatsku.

11 milijuna turista dobro, ali ima i sjena

"Analizom minule sezone s 11,1 milijuna turista Odbor je utvrdio kako turizam donosi mnogo dobra, ali ima i svoje sjene. Crkva u tom smislu svim gostima stoji na raspolaganju arhitekturom punom simbolike, sakralnim inventarom i liturgijom u kojoj je zgušnjava vjera svih naraštaja i uosobljava u sakramentalnom Kristu", stoji na internet izdanju Glasa Koncila kao i obavijest da se mora očuvati dostojanstvo sakralnih objekata. Stoga će turistima ovog ljeta biti izričito zabranjeno fotografiranje u Crkvama . 

"Fotografiranje po crkvama nije dozvoljeno, nitko nema pravo reproducirati crkveni inventar bez dozvole te se u tom smislu prije sezone planiraju po biskupijama sastanci župnika primorskih župa", stoji u napucima Odbora. 

Hoće li se ove odluke i poštovati ostaje za vidjeti, svakako će biti teško s obzirom da mnogi gradovi u svoje turističke ture uključuju i sakralne objekte.

I.Ć.

Foto: Arhiv

Pročitajte više