Duhovni vođa Anglikanske crkve: Zataškavanja seksualnih zlostavljanja su sramotna

Foto: EPA

DUHOVNI vođa Anglikanske crkve rekao je u srijedu "da je sramotno što Crkva nije zaštitila djecu" od seksualnih predatora i što je pokazala izostanak brige za žrtve.

Anglikanska crkva desetljećima ne uspijeva zaštititi djecu od seksualnih predatora u svojim redovima te joj je češće važnija bila zaštita vlastite reputacije nego zaštita mladih, rezultati su istrage objavljeni u utorak.

Anglikanska crkva se ispričala, rekla da će izvući pouke iz istrage

Anglikanska crkva ispričala se zbog zlostavljanja te je poručila da će izvući pouke iz istrage.

"To je sramotno i ponižavajuće i otkriva točno ono što su naveli - kulturu zataškavanja i skrivanja", rekao je nadbiskup Canterburyja Justin Welby za BBC u srijedu u prvoj reakciji na objavu rezultata istrage. 

Od 1940-ih do 2018. je 390 pripadnika klera Anglikanske crkve ili osoba na poziciji moći u Anglikanskoj crkvi osuđeno zbog zlostavljanja djece, navela je neovisna istraga o seksualnom zlostavljanju djece, koju je britanska vlada pokrenula 2014.

Desetljećima nisu zaštitili djecu i mlade od seksualnih zlostavljača

Voditeljica istrage, profesorica Alexis Jay, rekla je da "tijekom više desetljeća Anglikanska crkva nije uspjela zaštititi djecu i mlade od seksualnih zlostavljača, nego je promicala kulturu u kojoj su se počinitelji sakrivali, a žrtve su se suočavale s barijerama koje mnogi nisu mogli nadvladati". 

"To nije iznenađujuće", rekao je Welby i dodao da je Crkva krenula "putem promjene". "Nismo se još odmaknuli dovoljno brzo ili daleko", napomenuo je Welby. 

"Potrebno je puno više od floskula da bi se vratilo povjerenje u Crkvu"

"Potrebno je puno više od floskula kako bi se vratilo povjerenje u Crkvu", rekli su iz skupine žrtava crkvenih seksualnih predatora. "Isprike i izrazi srama i tuge su dobrodošli, ali ono što je potrebno je praktična i financirana akcija", dodaju.

Welby, koji je nadbiskup postao 2013., rekao je da je znao da se zlostavljanja događaju zbog slučaja bivšeg biskupa Gloucestera koji se 2015. izjasnio krivim za seksualno zlostavljanje. Peter Ball uvjeravao je žrtve da je poniženje, uključujući masturbaciju, molitvu bez odjeće i bičevanje, nauk svetog Franje i da će ih to približiti Bogu. Jedna od njegovih žrtava počinila je samoubojstvo. 

Pročitajte više