Duića uhitili u krevetu, policajci upali u stan kada mu je žena krenula na posao

Foto: FAH

TOMISLAV DUIĆ, bivši šef Vojno-istražnog centra Lora, jutros je uhićen u popriličnoj diskreciji u krevetu svog stana u Jeretovoj ulici u Splitu, poviše Sveučilišnog kampusa.

Policija je raspolagala informacijom da se Duić pojavio na svojoj staroj adresi. U bijegu je bio od pokretanja kaznenog postupka Lora 2001. godine, a tijekom godina stizale su razne informacije o njegovom boravištu. Policija ga je nedavno tražila na šibenskom području, gdje je lani uhićen i bjegunac Emilijo Bungur, pa mu nisu ušli u trag.

Otvorio oči pa ugledao policiju

Nakon što su utvrdili da je Duić u stanu Jeretovoj, policija je odlučila diskretno odraditi uhićenje. Četvorica policajaca upali su u stan kada je Duićeva supruga krenula na posao. Ušli su kroz otvorena vrata i zatekli Duića u krevetu, gotovo pa na spavanju.

Nije pružao otpor, a u stanu nije pronađeno oružje.

Desetljeće hvatanja bjegunaca iz Lore

Tako su deset godina nakon presude u slučaju Lora 1, pohvatani svi bjegunci. Od osmorice vojnih policajaca optuženih za ratni zločin nad civilima u Lori 1992. godine objavu presude 2006. godine čula su samo četvorica. Josip Bikić sam se predao koncem 2008. godine, Miljenko Bajić uhićen je dvije godine poslije u zaleđu Omiša. Emilijo Bungur uhićen je prošle godine kod Šibenika. 

Duić je pravomoćno osuđen na osam godina zatvora, no sada ima pravo na novo suđenje jer mu se sudilo u odsutnosti. Osim Lore 1, čeka ga i suđenje za Loru 2, ili ratni zločin nad ratnim zarobljenicima. U tom slučaju, sude i Duićevom zamjeniku Tončiju Vrkiću te Bunguru i čuvarima Anđelku Botiću i Anti Gudiću. Svi su već pravomoćno osuđeni za Loru 1.

 

 

 

 

Pročitajte više