DUŽNOSNICI SDS-A OSTAT ĆE U TIJELIMA RS

Nakon gotovo cjelodnevnog zasjedanja, Glavni odbor Srpske demokratske stranke (SDS) u četvrtak navečer odlučio je da dužnosnici iz redova te stranke nastave djelovati u zakonodavnim i izvršnim tijelima Republike Srpske te da u Parlamentarnoj Skupštini Bosne i Hercegovine, odnosno u zajedničkim organima BiH, nastave djelovati samostalno što znači da SDS na državnoj razini razvrgava koaliciju s Partijom demokratskog procesa (PDP) i Strankom demokratske akcije (SDA).

Glavni odbor SDS podržava i smjenu ministara Bošnjaka u Vladi Republike Srpske zbog, kako se kaže u priopćenju, "antidaytonskog djelovanja Stranke demokratske akcije i njezina predsjednika Sulejmana Tihića".

Nakon što je Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown smijenio 49 dužnosnika iz reda SDS u Republici Srpskoj, učestali su zahtjevi iz pojedinih stranaka za raspisivanjem prijevremenih izbora koje je predsjednik RS Dragan Čavić (koji obnaša dužnost predsjednika SDS nakon smjene Dragana Kalinića) odbacio u sinoćnjem razgovoru za radioteleviziju RS.

Potpredsjednik Republike Srpske Adil Osmanović u četvrtak je na konferenciji za novinare pozvao predsjednika RS Dragana Čavića da se suzdrži od pokretanja inicijative za smjenjivanje trojice ministara iz reda Stranke demokratske akcije jer bi to moglo definitivno destabilizirati stanje u RS.

Osmanović je na konferenciji za novinare upozorio Čavića da se "ozbiljno pozabavi nedavnom odlukom Visokog predstavnika o smjenjivanju dužnosnika iz reda SDS te da otkloni prepreke koje su dovele do toga da Bosna i Hercegovina ne bude primljena u Partnerstvo za mir".

Adil Osmanović je najavio da će SDA iskoristiti sve mogućnosti da zaštiti dignitet svojim ministara u Vladi republike srpske i konstatirao da je veliko pitanje hoće li se (bez zastupnika iz reda SDA) održati sadašnja Parlamentarna većina u Narodnoj Skupštini RS nakon što je Visoki predstavnik smijenio njezina predsjednika Dragana Kalinića.

(Hina) xspod ydgk

Pročitajte više