Dužnosnik o susretu Trumpa i Junckera: Nije postignut sporazum

Foto: EPA

EU je ostvario izvrsne rezultate u srijedu u Bijeloj kući, ponajprije vezano uz uklanjanje američkih carina na europske automobile, ali se trebamo čuvati pretjeranog oduševljenja jer nije postignut nikakav sporazum, rekao je u četvrtak u Bruxellesu visoki europski dužnosnik.

"Još nismo u fazi postizanja sporazuma za što će nam trebati pregovaračke direktive Europskog vijeća", rekao je novinarima visoki dužnosnik koji je htio ostati anoniman.

"No, EU je ostvario izvrsne rezultate ne dovodeći u opasnost svoje glavne interese, svoje vrijednosti ni bilo koji svoj zakon", istaknuo je dan nakon trgovinskog dogovora SAD-a i EU-a koji su objavili Donald Trump i Jean-Claude Juncker.

>>Trump i Juncker dogovorili se da će raditi na uklanjanju carina

"Predsjednik Donald Trump je htio dogovor jer u SAD-u postoji golem pritisak protiv trgovinskog rata. No treba se čuvati bilo kakvog pretjeranog oduševljenja. Ništa nije uklesano u kamenu", upozorio je europski dužnosnik.

"Zajednička izjava (...) omogućuje da se u ime nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Država udalji, pa i otkloni opasnost velikog trgovinskog rata zbog dodatnih carina na europske automobile", rekao je.

Radna skupina na visokoj razini osnovat će se "ovih dana" i u njoj će sudjelovati savjetnici američkog predsjednika i predsjednika Europske komisije kako bi istražila mogućnosti za smanjenje carina na industrijske proizvode između EU-a i SAD-a.

"Sve dok strane pregovaraju, američke carine na automobile neće se primjenjivati", istaknuo je europski dužnosnik.

Dvije strane su usto "pokazale spremnost za pronalaženje zajedničkog rješenja za američke carine na čelik i aluminij i za europske protumjere koje već daju učinka", dodao je.

Pročitajte više