Dva aviona njemačke vlade se pokvarila, ministar morao ostati u Zambiji

Foto: EPA

ČLANOVI njemačke vlade opet su ovih dana bili prisiljeni mijenjati planove zbog kvara na vladinim zrakoplovima, nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel u prosincu propustila početak summita G20 u Argentini zbog kvara na zrakoplovu.

U najnovijem slučaju je ministar za pomoć zemljama u razvoju Gerd Müller zbog sličnog razloga ostao u Zambiji nekoliko dana dulje od predviđenog i bio je prisiljen otkazati posjet Namibiji.

''Ovi kvarovi imaju golem negativni utjecaj na Njemačku kao high-tech naciju. Ova serija kvarova mora prestati'', rekao je Müller komentirajući kvar zrakoplova.

I na zamjenskom pronađena pogreška

U ovom slučaju je situacija posebice osjetljiva jer je i na drugom zrakoplovu, koji je iz Njemačke u Zambiju stigao nakon što je prvi zbog kvara ostao na zemlji, pronađena ''pogreška u sustavu''.

Müller i njegovo izaslanstvo sada će Zambiju napustiti redovnom linijom. Oba pokvarena zrakoplova do daljnjeg ostaju u Africi.

''Sada smo se sami snašli i afričkim kompanijama letimo kući'', rekao je Müller, koji bi s izaslanstvom trebao u Berlin sletjeti u petak uvečer.

Njemački ministar (Kršćansko-socijalna unija CSU) svoju je afričku turneju prekinuo još u ponedjeljak, zbog čega je otkazan posjet Namibiji. Müller je, prema vlastitim navodima, ''dobro iskoristio'' prisilni boravak u Zambiji i obavio nekoliko neplaniranih razgovora, između ostalog i s predstavnicima UNHCR-a.

U prosincu se pokvario avion

U prosincu je Angela Merkel zbog kvara na vladinom zrakoplovu bila prisiljena put prekinuti u Njemačkoj, nakon čega je redovnom linijom nastavila let za Buenos Aires gdje je s velikim zakašnjenjem stigla na summit G20.

Mjesec dana prije toga vicekancelar i ministar financija Olaf Scholz je, zbog kvara vladinog zrakoplova, ostao nekoliko dana dulje u Indoneziji, odakle se također vratio komercijalnim letom. U ovom slučaju su, prema službenom priopćenju, zrakoplov njemačke vlade prizemljili glodavci koji su oštetili instalacije.

Tzv. bijela flota Njemačkog zrakoplovstva (Luftwaffe) služi prijevozu političara i broji sedam zrakoplova.

Luftwaffe je nakon posljednje serije kvarova odbacila kritike tvrdeći da se, statistički gledano, zrakoplovi bijele flote ne kvare često.

Pročitajte više