Dva čileanska osuđena zbog prodaje oružja Hrvatskoj za vrijeme Domovinskog rata



VRHOVNI sud u Čileu proglasio je dva čileanska generala krivima za prodaju oružja Hrvatskoj za vrijeme Domovinskog rata, usprkos UN-ovom embargu koji je u to vrijeme bio na snazi.

Umirovljeni generali Hector Letelier Skinner i Vicente Rodriguez Bustos osuđeni su na po tri godine zatvora. Zajedno s njima osuđeno je još osam osoba, javlja AP. Svima je dopušteno da kaznu odsluže u kućnom pritvoru.

Istragom je utvrđeno da su generali dilali oružje po nalogu zloglasnog diktatora Augusa Pinocheta. Čile je 1992. godine privatnim avionom u Budimpeštu poslao 36 sanduka s oružjem. Pošiljka je prošvercana u Hrvatsku zamaskirana kao međunarodna pomoć. Međutim, djelatnici UN-a pronašli su i zaplijenili oružje.

Vjeruje se da je ovaj slučaj povezan sa smrću pukovnika Gerarda Hubera, koji je ubijen prije nego je stigao svjedočiti na sudu. Isprva se smatralo da je Huber počinio samoubojstvo, da bi se kasnije utvrdilo kako ga je netko upucao u glavu i zatim bacio s mosta. Njegovo ubojstvo nikad nije riješeno.

Huberov šef, general Carlos Krumm, oslobođen je optužbi za šverc oružjem. Krumm je potvrdio da je znao za ilegalnu prodaju oružja Hrvatskoj, ali kazao je i da se radilo o operaciji koju je Pinochet osobno odobrio. Bivši čileanski diktator je, podsjećamo, umro 2006. godine.

Pročitajte više