Dva dana nakon sastanka s Dalić, uhićeni u akciji Agrokor imovinu prebacio na suprugu

Foto: Index/FaH/Pixsell/Marko Lukunić

DVA dana nakon što se Damir Kuštrak, četvrti okrivljenik iz slučaja Agrokor, susreo s potpredsjednicom vlade Martinom Dalić, krenuo je u akciju prebacivanja vlastite imovine na druge osobe, točnije darovanjem nekretnina vlastitoj supruzi te prijenosom drugim osobama. 

>>OTKRIVAMO ŠTO JE SVE SPORNO DORH ga je htio u Remetincu, a Dalić s njime ispija kave

To je vidljivo iz Rješenja Županijskog suda u Zagrebu koji je danas blokirao imovinu svih osumnjičenih u slučaju Agrokor, a posebno je u obrazloženju naglašen slučaj Damir Kuštraka. 

Sudac blokirao imovinu jer su osumnjičenici krenuli u prebacivanje na druge
 
"Damir Kuštrak u studenome 2017. godine izvršio je prijenos vlasništva za svoje tri nekretnine, od čega nekretninu upisanu u zk.ul. 778 k.o. Virje i nekretninu upisanu u zk.ul. 6354 k.o. Virje na osobu Snježanu Peršinović, a nekretninu upisanu u zk.ul. 10289 k.o. Grad Zagreb na Zvjezdanu Kuštrak", stoji u Rješenju Županijskog suda u Zagrebu. 
 
 
Naime, sudac istrage temeljem dokaza DoRH-a došao je do saznanja da gotovo svi osumnjičeni u slučaju Agrokor rade sve kako bi od sebe formalno otklonili vlasništvo na svojoj imovini, a sve kako bi osujetili naplatu tražbine od Agrokora. 
 
Zaključio je da je realno očekivati da će se to nastaviti i dalje, odnosno da će osumnjičeni pokušati spriječiti ili znatno otežati naplatu tražbine tako da će svoju imovinu otuđiti, prikriti ili opteretiti.
 
Odlučio je tako svima blokirati nekretnine, vozila, račune i dionice. 
 
U subotu s Dalić, u ponedjeljak supruzi darovao stan

 
Bitno je naglasiti kako se Kuštrak s potpredsjednicom Dalić susreo 11. studenog u subotu, a u ponedjeljak 13. studenog, znači dva dana kasnije, potpisao je sa suprugom Zvjezdanom ugovor o darovanju stana u Zagrebu. Odnosno krenuo je u akciju prebacivanja imovine. Dva tjedna kasnije realizirao je i prodaju nekretnina na Virju, a što je vidljivo u katastru. 
  
U vrijeme kada se Kuštrak sastao s Dalić, istraga protiv Todorića, njega i ostalih još uvijek nije bila pravomoćna. Također, početkom studenog nije bilo za očekivati da će ostalim osumnjičenicima biti blokirana imovina. 
 
Naime, od svih osumnjičenika Županijski sud u Zagrebu blokirao je tek imovinu Ivice Todorića i to 19. listopada, dvadeset dana prije susreta Dalić i Kuštraka.
 
Kuštrak u prebacivanje imovine nije krenuo odmah nakon blokade Todorićeve imovine, već je to napravio nakon sastanka s Dalić.
 
O čemu je Dalić pričala s Kuštrakom
 
Sada se opet postavlja pitanje o čemu su razgovarali Kuštrak i Dalić na sastanku o kojem DORH nije imao nikakvih saznanja. 
 
 
Potpredsjednica vlade, inače ministrica gospodarstva, susrela se na kavi s osobom koja je nedavno uhićena u najvećoj akciji policije i tužiteljstva protiv gospodarskog kriminala teškog više od milijardu kuna.
 
U Banskim dvorima potvrdili su sastanak odnosno kako je riječ o "jednoj običnoj kavi" starih poznanika, odnosno da su Dalić i Kuštrak prijatelji iz studentskih dana, implicirajući kako bi tema njihova razgovora mogla biti njihova studentska povijest. 
 
Potpredsjednica Dalić osobno je involvirana u slučaj s obzirom na Lex Agrokor i postavljanje vladina povjerenika. Isto tako, puno bitnije je to da je Dalić potpredsjednica vlade, a samim tim i članica užeg kabineta koji ima uvid u sigurnosno-policijska izvješća.
 
Dalić ima uvid u sigurnosna izvješća
 
Neka od tih izvješća sasvim sigurno vezana su za Agrokor te je logično zaključiti da Dalić ima informacije koje bi eventualno Kuštraku mogle biti od interesa u postupku protiv njega. 
 
Običaji nalažu da ako član vlade ima sastanak s osobom koja je od posebnog interesa DORH-a o svemu obavijesti Odvjetništvo kako bi sa sebe otklonio sumnju. No Dalić, kako smo provjerili, to nije napravila.  
 
“Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i nadležno Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu nemaju saznanja o navodima iz vašeg upita", stoji u odgovoru DORH-a kada smo ih upitali o sastanku Dalić i Kuštraka.  
 
Nakon ovih saznanja opet se otvara pitanja može li potpredsjednica Dalić, nakon ovog, bit član vlade. 

 

Pročitajte više