Dva hrvatska startupa proglašena najboljima na velikom natjecanju u Njemačkoj

Foto: Gideon Brothers

HRVATSKA razvojna tvrtka za robotiku i umjetnu inteligenciju Gideon Brothers osvojila je prvo mjesto i naslov Best Mobility & Logistics Start-Up in the World (Najbolji svjetski startup na području logistike i mobilnosti). Odluku je donio žiri sastavljen od rukovoditelja logističkog diva DB Schenkera i fondova rizičnog kapitala, Deutsche Bahn Digital Ventures & NRW.INVEST.

>Lijepa priča nedjeljom: U Hrvatskoj se stvara najveći tim za izradu robota u Europi

U natjecanju Start.up! Njemačka sudjelovalo je 250 natjecatelja iz 22 zemlje, znači konkurencija je bila velika, ali su hrvatski timovi bili daleko najbolji. Osim što je prvo mjesto osvojila firma Gideon Brothers, drugo mjesto je osvojila još jedna hrvatska tvrtka, Orqa.

Tvrtka Gideon Brothers, hrvatski startup za robotiku, nedavno je primila investiciju od gotovo pet milijuna kuna (765 tisuća dolara), a u njih je uložio suosnivač TransferWisea Taavet Hinrikus. Također, osim ove nagrade, osvojila je i nagradu Founders Foruma, AI European Rising Star, u konkurenciji 150 startupova iz 36 zemalja.

Ovaj startup osnovali su Matija Kopić, Milan Račić, Josip Ćesić, Edin Kočo i Kruno Stražanac, koji su jedan su od najvećih timova te vrste u Europi.

"Vlada uvodi poreze kao da želi da ostanemo u Njemačkoj"

Milan Račić kratko je Indexu prokomentirao nagradu.

"Mislim da je jučer bio odličan dan za Gideon, Orqu i hrvatske tehnološke kompanije. Imati najbolji svjetski startup u području logistike i mobilnosti je odlično. Imati dva je još bolje. No, šteta je što, dok mi osvajamo svijet, vlada nam zabija nož u leđa s povećanjem poreza.  Kao da žele da ostanemo u Njemačkoj", rekao nam je Račić, aludirajući na najavljeno povećanje poreza na dohodak od kapitala temeljem dodjele ili opcijske kupnje dionica s 24 posto na 36 posto.

>Dečki iz Osijeka izumili naočale za vožnju dronova, najnaprednije na svijetu

Podsjetimo, startup Orqa iz Osijeka koji je na ovom natjecanju osvojio drugo mjesto nedavno je osvojio prvo mjesto na Idea Knockoutu 2018, najvećem regionalnom natjecanju tehnoloških ideja i kao nagradu dobio sudjelovanje na sajmu potrošačke elektronike CES u Las Vegasu.

Njihov najnoviji proizvod, zahvaljujući kojem idu u Las Vegas, a koji je oduševio sve koji su ga vidjeli, naočale su za vožnju dronova koje su naprednije od svega što se može naći na tržištu i koje će promijeniti način upravljanja dronovima, ali i drugim vozilima bez posade.

Pročitajte više