Dva mađarska zrakoplova imaju potrebnu dokumentaciju, ostali čekaju

DVA MAĐARSKA zrakoplova, koja su 12. kolovoza sletjela u Zadar, hrvatskoj su inspekciji dala na uvid potrebnu dokumentaciju za povratak u Mađarsku, dok piloti ostalih triju to još nisu napravili, a zrakoplov koji je sletio kod Drniša bit će rastavljen i na prikolici odvezen u Mađarsku.

To je Hini danas izjavio glavni zrakoplovni inspektor Srđan Čop.

Osam sportskih zrakoplova u petak je iz Mađarske ušlo u Hrvatsku, a zbog lošeg vremena dva su se srušila, pet ih je sletjelo u Zadar, a jedan kod Drniša.

Istražitelj za zrakoplovne nesreće Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka Dinko Vodanović rekao je za Hinu da je u tijeku formiranje povjerenstva za utvrđivanje uzroka nesreće dvaju zrakoplova kojima su mađarski turisti trebali doći na Brač. Ta su dva zrakoplova udarila u brda Veliku lisinu i Medveđak oštri, pri čemu je poginulo četvero mađarskih građana.

Povjerenstvo će prikupiti dokumentaciju, pripremiti snimke razgovora pilota i njihove razgovore s kontrolom leta te obraditi meteorološka izvješća za vrijeme leta. Na temelju tih podataka pripremit će se završno izvješće o tim zrakoplovnim nesrećama, koje će biti dostavljeno hrvatskom Državnom odvjetništvu, zrakoplovnim vlastima Republike Mađarske, vlasnicima zrakoplova, upravi zračnog prometa Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka i Zrakoplovnoj inspekciji.

Vodanović je rekao da Gorsku službu spašavanja očekuje da što prije iz Nacionalnog parka Plitvička jezera izvuče olupine dvaju srušenih zrakoplova u kojima je ulje štetno za okoliš. S ravnateljem Plitvičkih jezera i Gorskom službom spašavanja dogovoreno je izvlačenje olupina zrakoplova, a posao će početi najvjerojatnije prekosutra, odnosno kada to vremenske prilike budu dopustile, kazao je Vodanović.

Pročitajte više