Dvije njemačke pokrajine ukidaju obvezu nošenja maski u javnom prijevozu

Ilustracija: EPA

NJEMAČKE savezne pokrajine Bavarska i Saska-Anhalt prve su savezne pokrajine koje ukidaju obvezu nošenja zaštitnih maski u javnom prijevozu, a odluka je obrazložena povoljnom epidemiološkom situacijom, objavile su vlade danas. "Koronavirus više nije glavni uzročnik virusnih oboljenja, oboljeli od gripe su u bolnicama mnogo brojniji", rekao je ministar zdravstva Bavarske Klaus Holetschek.

Vlada savezne pokrajine Saska-Anhalt je priopćila kako odlukom o ukidanju obveze nošenja maski u javnom prijevozu vlasti računaju s odgovornošću građana. Savezna pokrajina Schleswig-Holstein je najavila donošenje odluke o daljnjoj obvezi nošenja maski sljedećeg tjedna. Premijer ove savezne pokrajine Daniel Guenther je prije nekoliko tjedana već najavio da njegova vlada ima namjeru ukinuti obvezu.

Ministar izrazio nezadovoljstvo

Bavarska i Saska-Anhalt su se odlučile na ukidanje obveze nošenja maske u javnom prijevozu nakon što na svojoj konferenciji u ponedjeljak ministri zdravstva saveznih pokrajina nisu uspjeli pronaći zajedničke smjernice u daljnjoj borbi protiv koronavirusa.

Ostale savezne pokrajine su najavile kako za sada ne žele odstupiti od obveze nošenja maski. Savezni ministar zdravstva Karl Lauterbach je izrazio nezadovoljstvo odlukom ove dvije savezne pokrajine. "Ja nisam uvjeren da možemo ukinuti maske", rekao je Lauterbach i ukazao na moguće širenje nove varijante koronavirusa, ali je ukazao i na to da maske "štite i od gripe".

Početkom godine su u Njemačkoj praktički ukinute sve mjere zaštite protiv koronavirusa s izuzetkom obveze nošenja maski u javnom prijevozu i bolnicama. Saveznim pokrajinama je ostavljeno da same, shodno epidemiološkoj situaciji, donose ili ukidaju mjere. Obveza nošenja maski u međugradskom prijevozu je i dalje na snazi u cijeloj zemlji s obzirom na to da je ova vrsta prijevoza u nadležnosti saveznih institucija.

Pročitajte više