Dvije nove eksplozije u Bagdadu

DVIJE eksplozije odjeknule u u četvrtak u Bagdadu oko 9 sati po mjesnom vremenu, odnosno dva sata nakon otvaranja birališta za parlamentarne izbore.

Eksplozije su bile nešto slabije od one koja je odjeknula odmah nakon otvaranja birališta, a čini se da je riječ o granatama ispaljenim iz minobacača.

Prema izvorima iz sigurnosnih službi prva se eksplozija dogodila u blizini Zelene zone, posebno osiguranoga dijela u središtu Bagdada u kojemu se nalaze uredi vlade te britansko i američko veleposlanstvo.

Zasad nema podataka o ozlijeđenima i šteti.

Osim u Bagdadu eksplozije su se čule i u Ramadiju, Tikritu te u Mosulu.

Iračka birališta otvorena su od 7 do 17 sati, a na izborima će više od 15,5 milijuna Iračana moći izabrati 275 zastupnika između 7.500 kandidata.

Al Qaida preuzela odgovornost

Skupina povezana s alQaidom, "Vojska pobjedničke zajednice", preuzela je u četvrtak na internetskoj stranici odgovornost za minobacački napad na Zelenu zonu ubrzo nakon otvaranja birališta za parlamentarne izbore.

"Lavovi vojske pobjedničke zajednice napali su granatama dugog dometa uporišta bogohulnosti i prostitucije u Zelenoj zoni", piše u priopćenju čija vjerodostojnost nije potvrđena.

Jedna minobacačka granata pala je nekoliko minuta nakon otvaranja birališta u 7 sati blizu Zelene zone. Prema iračkim izvorima ranjen je jedan američki vojnik, ali američka vojska to nije potvrdila.


"Vojska pobjedničke zajednice" jedna je od pet skupina povezanih s al-Qaidom koje u zajedničkom priopćenju od ponedjeljak nazivaju "zabranjenim" parlamentarne izbore i izjavljuju da će odlučno nastaviti džihad kako bi ustanovili islamsku državu u Iraku.

Ostale četiri skupine su "Organizacija al-Qaida u Mezopotamiji" Jordanca Abu Musaba al-Zarqawija, "Salafističke brigade Abu Bakra", "Eskadroni Islamskog džihada" i "Brigade poticanja na dobro i prevencije zla".

Dan prije izbora Zarqawijeva skupina najavila je pokretanje velike ofenzive u Iraku na "uporišta odmetnika".

Pročitajte više