Video: Granatama i kalašnjikovom ubio šestero, ranio 123 osobe u Liegeu!

NAJMANJE četiri osobe su ubijene, a 123 je ranjenih u terorističkom napadu koji se dogodio u belgijskom gradu Liegeu, objavljeno je na konferenciji državnog tužiteljstva, javlja Le Soir. Još dvije osobe preminule su u bolnici.

Među mrtvima su, prema neslužbenim informacijama, mladići u dobi od 15 i 17 godina, žena u dobi od 75 godina te napadač koji je počinio samoubojstvo.  Barem sedam ranjenih je u kritičnom stanju. Među teško ranjenima bilo je i dijete staro 23 mjeseca, kojeg liječnici nisu uspjeli spasiti, javlja Le Soir. U bolnici je od zadobivenih ozljeda preminuo i mladić u dobi od 20 godina.

Joëlle Milquet, belgijska ministrica unutarnjih poslova, tvrdi da se radi o izoliranom kriminalnom činu kojega za sada nije moguće povezati s terorizmom. Izrazila je sućut obiteljima stradalih te dodala da je šokirana tragičnim događajem u Liegeu. Državi tužitelj demantirao je medijske napise o skupini napadača, kazavši da je bio samo jedan napadač.

Napadač je u centru grada aktivirao nekoliko ručnih granata. Radi se o muškarcu u dobi od 32 godine, koji je bio naoružan ručnim granatama i kalašnjikovima.

Ubijeni napadač identificiran je kao Nordine Amrani, koji je otprije poznat policiji. Kao 29-godišnjak osuđen je na zatvorsku kaznu od četiri godine i deset mjeseci zbog posjedovanja veće količine oružja i uzgoja marihuane. Kako javlja RTL Amrani se trebao danas pojaviti u Palači pravde, u procesu koji se vodi protiv njega.

Napad se dogodio oko 12:30 sati po lokalnom vremenu. Belgijski mediji isprva su javili da su tri terorista bacila nekoliko granata na autobusnu stanicu kod trga Place Saint-Lambert u središtu grada. Međutim, ispostavilo se da je Amrani djelovao sam. Svjedoci su spominali četiri eksplozije i pucnjavu iz vatrenog oružja.

Napad povezan s pokušajem bijega iz zatvora?

Policija je, prema napisima belgijskih medija, uhitila osobu povezana s napadom koja se pokušala sakriti u zgradi Palače pravde, koja se nalazi na trgu trgu Place Saint-Lambert. Objavljena je čak i fotografija privođenja. Pisalo se i da je najmanje jedan napadač i dalje u bijegu, dok je javna televizija tvrdila da bi u bijegu mogle biti i dvije ili tri osobe. No, gradonačelnik Liegea tvrdi da je bio samo jedan naoružani napadač.

Nad Liegeom i dalje nadlijeću policijski helikopteri. Policija je evakuirala centar grada, u kojem se i sat vremena nakon napada i dalje čula pucnjava. Policija je oko 14:45 sati priopćila da je situacija pod kontrolom. Nakon 16 sati situacija u centru Liegea se normalizirala, te je ponovo krenuo javni promet.

Krizni centar belgijskog ministarstva unutarnjih poslova za sada nije poduzeo nikakve posebne mjere vezano uz teroristički napad u Liegeu. "Trenutno se bavimo prikupljanjem informacija koristeći razne kanale", potvrdio je glasnogovornik belgijskog MUP-a za agenciju Belga.

U belgijskim medijima pojavile su se špekulacije da je napad bio povezan s pokušajem bijega zatvorenika iz Palače pravde, a u sklopu koje se nalazi i pritvorska jedinica. De Standaard je objavio da je gradonačelnik Liegea Willy Demeyer potvrdio da su tri muškarca pokušala pobjeći iz Palače pravde. 


Pročitajte više