Dvojici novinara koji su pratili prosvjede protiv Trumpa sad prijeti deset godina zatvora

Foto: FAH

DVOJICA novinara koji su pratili nerede na dan Trumpove inauguracije u Washington DC uhićena su zajedno sa stotinama prosvjednika i optužena za sudjelovanje u neredima. Budu li osuđeni, prijeti im čak deset godina zatvora.

Obojica novinara, Evan Engel iz Vocativa i Alex Rubinstein iz RT America, bili su na novinarskom zadatku. Unatoč tome, uhićeni su u petak ujutro u centru Washingtonu i optužen za najteže kazneno djelo u zakonu protiv nereda Distrikta Columbia, saveznog distrikta kojem pripada glavni grad SAD-a.

Nakon što su izvedeni pred suca, u subotu su pušteni na slobodu, a preliminarno saslušanje pred sudom imat će sredinom veljače, javlja Guardian.

Više od 200 prosvjednika uhićeno je u petak nakon što su prosvjedi povodom Trumpove inauguracije postali nasilni i doveli do vandaliziranja privatne i javne imovine. Šest policajaca lakše je ozlijeđeno u okršaju s radikalnim ljevičarskim prosvjednicima.

Vocativ: Uvreda Prvom amandmanu i novinarskoj slobodi"

Engelovi šefovi iz Vocativa reagirali su bijesnim priopćenje na uhićenje svog zaposlenika, koji tvrdi da ga je policija privela i zaplijenila mu fotoaparat iako joj je dao do znanja da je novinar koji radi reportažu.

"Uhićenje, pritvor i optužnica za sudjelovanje u neredima protiv novinara Evana Engela koji je pokrivao prosvjed za Vocativ uvreda je Prvom amandmanu i novinarskoj slobodi. Vocativ će energično osporavati ovu neosnovanu i skandaloznu optužbu", stoji u priopćenju.

RT je također objavio reakciju u kojoj navodi da je Rubinstein uhićen iako je pokazao policiji svoju medijsku akreditaciju. Rubinstein je na svom Twitter profilu prije uhićenja nekoliko snimki i fotografija nasilnog prosvjeda i brutalne policijske intervencije.

 

 

 

 

 

Nacionalna park-policija okružila je prosvjednike s među kojima se nalazio, rekao je Rubinstein, i držala ih u okruženju pomoću policijskih štitova. Potom su krenula uhićenja.

 

Policija je izvijestila da su Rubinstein i ostali uhićeni nakon što su se stotine ljudi okupile na raskrižju i počinile "brojne zločine u prisutnosti policije". Konkretno: "razbijanje prozora, paljenje vatre, vandaliziranje policijskih automobila, paljenje limuzine i druga nasilna djela. Šteta koja je nastala procjenjuje se na više od 5000 $."

 

Pročitajte više