Dvojica dječaka ubijena u Indiji dok su vršila nuždu na otvorenom

Ilustracija: EPA

DVOJICA muškaraca uhićena su u središnjoj indijskoj saveznoj državi Madhya Pradesh jer su optuženi za ubojstvo dvoje djece koja su obavljala nuždu na otvorenom, javlja BBC.

Dječaci su pripadnici kaste Dalita ili nedodirljivih, odnosno najsiromašnijeg sloja indijskog društva. Kaste su u Indiji formalno ukinute, no mnogi Daliti i dalje trpe nasilje i diskriminaciju.

Dječaci pretučeni štapovima na smrt

12-godišnji Roshni i desetogodišnji  Avinash napadnuti su prije dva dana kada su vršili nuždu pokraj seoske ceste. Roditelji djece izjavili su za BBC Hindi da kod kuće nemaju zahode. U Indiji, inače, milijuni siromašnih vrše nuždu na otvorenom, zbog čega su djeca i žene posebno rizične skupine.

Ubojice su pripadnici više kaste

"Dvoje djece pretučeno je štapovima do smrti", rekao je policijski nadstojnik Shuraih Niazi te dodao da su dvojica muškaraca ispitana i optužena za ubojstvo. Naime, svega nekoliko sati nakon ubojstava policija je uhitila dvojicu pripadnika više klase - Rameshwara Yadava i Hakima Yadava. 

Ubijeni dječaci živjeli su u kući gdje nema zahoda

Ubijeni dječaci bili su rođaci i živjeli su u istoj kući kod Avinashove obitelji. Avinashov otac izjavio je da kao povremeni radnik ne može priuštiti gradnju zahoda u svojoj kući. Rekao je i da nije mogao dobiti državne subvencije za gradnju zahoda u siromašnim domaćinstvima.

Inače, programom Čista Indija, koji je pokrenut 2014., namjeravalo se stati na kraj vršenju nužde na otvorenom i to povećanjem broja zahoda u kućama. No premda je porastao broj zahoda, nedostatak vode, slabo održavanje te sporo mijenjanje navika nisu u potpunosti riješili ovaj problem.
 

Pročitajte više