Dvojica kandidata za članove Europske komisije poslana na popravni

Foto: EPA

ČLANOVI odbora za okoliš Europskog parlamenta poslali su danas na popravni dvojicu kandidata za članove Komisije zadužene za pitanje zaštite klime i zelene politike i konačnu odluku odgodili do sutra ujutro.

Nizozemac Wopke Hoekstra, kandidat za povjerenika za klimatsku politiku, i Maroš Šefčovič, koji je predložen za izvršnog potpredsjednika za Europski zeleni plan, nisu dobili potrebnu potporu nakon saslušanja u parlamentarnom odboru te je od njih zatraženo da do sutra ujutro odgovore na dodatna pitanja, nakon čega će zastupnici odlučiti hoće li im dati zeleno svjetlo.

"Oba kandidata nisu uspjela dobiti potrebnu dvotrećinsku većinu da bi bili potvrđeni. Sada će im biti poslana dodatna pitanja, a odgovori se očekuju do 7 sati sutra ujutro", izjavio je danas na konferenciji za novinare predsjednik Odbora za okoliš Pascal Canfin.

Šefčovič je otprije član Komisije

Obje ove dužnosti do nedavno je obnašao Frans Timmermans, koji se odlučio vratiti u nacionalnu politiku u Nizozemskoj, a umjesto njega nizozemska vlada je predložila Wopkea Hoekstru, koji je ranije bio ministar financija i ministar vanjskih poslova. Maroš Šefčovič je već od ranije član i potpredsjednik Komisije, ali je bio zadužen za drugi resor.

Hoekstra, koji stranački pripada Europskoj pučkoj stranci (EPP), saslušan je jučer, ali su zastupnici odlučili da neće odmah donijeti odluku, nego da će pričekati saslušanje Šefčoviča, slovačkog socijaldemokrata iz stranke Smer, čiji je populistički čelnik Robert Fico pobijedio na parlamentarnim izborima prije tri dana.

Iz Europske pučke stranke su poručili da podržavaju Hoekstru, ali da nisu zadovoljni "neodređenim odgovorima" Maroša Šefčoviča.

Pročitajte više

 

Pročitajte više