Dvostruka pravila: "Izrael ima nuklearno naoružanje, a Iranu se to brani"

"PRAVO Irana na nuklearne poslove treba poštovati, a samo su tračevi da ta zemlja pokušava proizvesti nuklearno naoružanje", rekao je turski predsjednik vlade Recep Tayyip Erdogan. Uoči sastanka s britanskim predsjednikom vlade Gordonom Brownom jučer u Londonu, Erdogan je postavio pitanje i kako je moguće da zemljama poput Izraela nikada nije upućen zahtjev za razoružanjem, dok je od Irana to međunarodna zajednica striktno očekivala.

"Samo su tračevi da Iran radi na izgradnji nuklearnoga oružja", rekao je Erdogan za britanski BBC.

"Vjerujem da Iran ima potpuno prirodno pravo da stvara nuklearnu energiju za civilne svrhe", prenosi AFP riječi turskoga premijera. Također, Erdogan je dodao kako zemlje koje i same imaju nuklearno naoružanje "nemaju pravo od drugih zemalja tražiti da se tog naoružanja odreknu".

"Uzmimo za primjer Izrael. Ta zemlja posjeduje nuklearno naoružanje. Zašto nitko nikada od Izraela nije zatražio da preda svoje nuklearno naoružanje, a istovremeno se to traži od Irana", zapitao se Erdogan čija vlada i daje ustraje da se s Iranom treba pronaći diplomatsko rješenje po pitanju njihova nuklearnog programa.

Pročitajte više