Džakarta: Hitno uspostaviti sustav za obavješćivanje

Čelnici iz više od 20 zemalja i međunarodnih organizacija sudjelovat će u četvrtak na jednodnevnom summitu u Indoneziji kako bi iskoordinirali akcije pomoći zemljama pogođenim tsunamijima i dogovorili se oko uspostave sustava za obavješćivanje.

Indonezijski ministar vanjskih poslova Hasan Wirajuda izrazio je u srijedu nadu da će taj skup rezultirati čvrstim obećanjem sudionika da će pomoći u obnovi pogođenih zemalja. Prema njegovim riječima, skup će se također usredotočiti na rješavanje problema uspostave sustava za rano obavješćivanje kako bi se ubuduće spriječile katastrofe poput ove najnovije, kada je 26. prosinca u tsunamijima, uzrokovanim podvodnim potresom, živote izgubilo gotovo 150.000 ljudi.

U Džakartu su, između ostalih, doputovali američki državni tajnik Colin Powell, koji je već posjetio razoreno područje Banda Aceh, japanski premijer Junichiro Koizumi, dužnosnici Europske unije, glavni tajnik UN-a Kofi Annan, guverner Floride Jeb Bush, predsjednik Svjetske banke James Wolfensohn te deset zemalja ASEAN-a, organizatora skupa.

Do sada su, prema Ujedinjenim narodima, za pomoć zemljama južne Azije prikupljene skoro dvije milijarde dolara pomoći.

(Hina) xvk ysb

Pročitajte više