EASTWOODOV FILM "MISTIČNA RIJEKA" FAVORIT ZA OSCARA

Hvaljeni film Clinta Eastwooda "Mistična rijeka" smatra se u krugovima američkih filmskih kritičara favoritom za Oscara, javlja u srijedu BBC. L

Kritičar LA Timesa Patrick Goldstein procijenio je izglede ovog trilera da osvoji Oscara za najbolji film na 6-1, izvješćuje The Guardian, dok je na drugom mjestu s omjerom 8-1, film "Gospodar prstenova: Povratak kralja", posljednji film iz trilogije.

Emmanuel Levy, autor knjige "Oscar Fever", predviđa da će filmovi "Gospodar i ratnik" i "Mistična rijeka" dobiti dosta nominacija.

Levy, filmski kritičar u Varietyju, također je procijenio da će nominacije za najboljeg glumca dobiti Bill Murray za ulogu u filmu "Lost in Translation", Tom Cruise za "The Last Samurai" te Russell Crowe za "Gospodara i ratnika".

Za titulu najbolje glumice mogle bi se natjecati Naomi Watts za ulogu u filmu "21 Grams" i Gywneth Paltrow za "Sylviju", smatra Levy.

Goldsteinov treći favorit za najbolji film je "Cold Mountain", redatelja Anthonyja Minghelle, s Nicole Kidman i Judeom Lawom u glavnim ulogama.

Nominacije bi mogli dobiti i animirani film "Potraga za Nemom", "The House of Sand and Fog" s Benom Kingsleyjem u glavnoj ulozi te filmovi "Gospodar i ratnik" i "The Last Samurai".

Levy je za Guardian izjavio da predviđa veliki povratak visokobudžetnih epova na dodjeli Oscara. Goldstein također smatra da će ovo biti godina velikih filmskih hitova, dok će se mali projekti teško probijati.

Već je došlo do nekih nesuglasica oko glasovanja sljedeće godine, zbog odluke Američke filmske udruge da zabrani slanje predigra na DVD-u glasačima. Postoji bojazan da će to ugroziti izglede malih nezavisnih filmova, jer glasači neće imati vremena otići pogledati sve filmove koji dolaze u obzir.

Zabrana je ukinuta za predigre filmova koji se kandidiraju za Oscare, ali ne i za druge nagrade, što je navelo neke organizacije, primjerice Udrugu filmskih kritičara Los Angelesa, da iz protesta otkaže svoju godišnju dodjelu nagrada.

Pročitajte više