edi murtiću nagrada "lissone 2003" za životno djelo

Hrvatskom likovnom umjetniku Edi Murtiću bit će dodijeljena ovogodišnja talijanska nagrada "Premio Lissone 2003" za životno djelo, priopćio je u utorak odbora za dodjelu te nagrade, koja je utemeljena 1947. godine. L



Svečana dodjela nagrade održat će se 12. prosinca u Gradskoj galeriji suvremene umjetnosti Lissone, kod Milana, a izložba slika mladih hrvatskih i talijanskih umjetnika, kao i antologija Murtićevih djela, bit će otvorena za javnost od 14. prosinca 2003. do 7. ožujka 2004.

U povodu nagrade Murtiću za životno djelo, ovogodišnja izložba je posvećena Hrvatskoj. Osim 15 talijanskih mladih umjetnika, koje su izabrali talijanski kritičari za sudjelovanje na ovogodišnjoj izložbi, Murtić je izabrao i pet hrvatskih mladih umjetnika. To su Damir Stojnić, Matko Vekić, Bojan Šumonja, Lovro Artuković i Hrvoje Majer.

Nagrada za životno djelo umjetniku koji se istaknuo na međunarodnom planu dodjeljuje se svake godine. Ovogodišnji dobitnik Edo Murtić je prije točno 40 godina izlagao na tadašnjoj 13. izložbi "Premio Lissone".

Murtić je izlagao, osim u mnogim zemljama u svijetu, i u više talijanskih gradova, među kojima u Rimu i Milanu, a posljednji put 2000. godine u Trstu.

(Hina) st dj

Pročitajte više