Egipat odgodio suđenje zloglasnom a bivšem ministru unutrašnjih poslova

EGIPATSKI sud je odgodio suđenje bivšem ministru unutrašnjih poslova Habibu el-Adlyju, a novi termin procesa trebao bi se podudarati sa suđenjem bivšem predsjedniku Hosniju Mubaraku.

Bivši ministar i predsjednik suočeni su optužnicom za ubijanje prosvjednika tijekom revolucije koja je svrgnula režim u veljači. Egipćani upravo el-Adlyja smatraju najodgovornijim za naredbu da se puca po demonstrantima. Bijesni prosvjednici su svoje mišljenje o bivšem ministru najbolje iskazali danas kada su kamenjem zasuli njegov automobil dok je napuštao sudnicu, piše Voice of America.

Egipatski sud već je ranije osudio el-Adlyja za korupciju i dodijelio mu 12 godina zatvora, a novi proces trebao bi započeti 3. kolovoza. Egipćani još uvijek prosvjeduju te od prijelazne vojne vlasti zahtijevaju brže i efikasnije osuđivanje svih inkriminiranih suradnika bivšeg Mubarakovog režima. Vojni tužitelji su tako danas počeli i s ispitivanjem bivšeg premijera Ahmeda Nazifa zbog optužbi za korupciju. Civilni sud ga je početkom mjeseca već proglasio krivim po istoj optužnici.

Pročitajte više