Egipat traži alternativu ruskoj pšenici, pregovara o kreditu za kupnju kazahstanske

Ilustracija: Shutterstock

Egipat pregovara s bankom iz Abu Dhabija o kreditu kojim bi financirao kupnju pšenice iz Kazahstana, izvijestilo je ministarstvo opskrbe, signalizirajući potragu za alternativom ruskoj pšenici zbog cjenovnog praga. Udio ruske pšenice u egipatskom uvozu porastao je od prošle godine, ali opskrba je došla pod upitnik kada je Rusija zabranila nabavu po cijenama nižim od neslužbenog praga, kažu trgovci.

Egipat je najveći kupac pšenice u svijetu, a pokušava smanjiti troškove uvoza zbog "topljenja" deviznih rezervi koje su prisilile Kairo da odgodi plaćanje. Pregovori o kreditu za kupnju kazahstanske pšenice tek su u početnoj fazi i fokusirani su na cijenu i količinu pšenice i na visinu kredita, rekao je upućeni izvor, koji nije poimence spomenuo banku sa sjedištem u Abu Dhabiju, a ime nisu naveli ni trgovci, napominje Reuters.

Rusija nije službeno potvrdila da je odredila minimalnu cijenu pšenice za izvoz

Oni su za mogući dogovor saznali prošle srijede, na javnom natječaju za nabavu pšenice koji je raspisao egipatski državni uvoznik žitarica General Authority for Supply Commodities (GASC).

Rečeno im je da GASC pregovara o cijeni potencijalno nižoj od neslužbenog praga ruske vlade koji prema nekim procjenama iznosi 270 dolara po metričkoj toni i uključuje obavezu prodavatelja o "pokrivanju" tereta do iskrcaja na odredištu (FOB).

Trgovci sumnjaju u mogućnost dogovora, podsjećajući da bi isporuka pšenice iz Kazahstana bila logistički izazovna, s obzirom na nužni tranzit kopnom kroz druge zemlje. GASC nije odgovorio na upit Reutersa da komentira pregovore o kreditu i o kupnji pšenice.

Rusko ministarstvo poljoprivrede nedavno je spriječilo prodaju 480.000 tona ruske pšenice Egiptu

Neslužbeni je ruski cjenovni prag prepreka i za GASC i za ruske dobavljače koji Egiptu šalju znatno više relativno jeftine pšenice od početka rata u Ukrajini krajem veljače 2022. godine. Ruska vlada nije službeno potvrdila da je odredila minimalnu cijenu pšenice za izvoz. Trgovci smatraju da Moskva pragom želi osigurati opskrbu domaćeg tržišta i spriječiti poskupljenje kruha.

Rusko ministarstvo poljoprivrede nedavno je spriječilo prodaju 480.000 tona ruske pšenice Egiptu, izravnom nagodbom, očito zato što je prodana po cijeni nižoj od praga, rekli su trgovci. Pšenica će umjesto toga Egiptu stići iz drugih zemalja, poput Francuske i Bugarske, dodali su.

U fiskalnoj godini koja završava u lipnju 2024. egipatsko ministarstvo financija očekuje 41.9 posto više troškove subvencija za hranu, uglavnom kruh, od 12.,7 milijardi egipatskih funti. Kazahstan već ima status certificiranog dobavljača pšenice, ali Kairo ju je do sada rijetko kupovao.    

Pročitajte više