Egipatska vojska raspustila parlament i opozvala Ustav

EGIPATSKA vojska raspustila je parlament i vodit će zemlju narednih šest mjeseci, do kad se ne održe izbori, službeno je priopćeno danas.

Također, opozvala je Ustav te će imenovati povjerenstvo kojem će predlagati izmjene Ustava, a o kojima će javnost glasati. Vrhovno vijeće Oružanih snaga može uspostaviti nove zakone tijekom prijelaznog razdoblja, izvijestila je vojska.

Tisuće prosvjednika vratile su se na Trg Tahrir nakon što je vojska pokušala silom rastjerati preostale prosvjednike.

Kako izvještava Reuters, u blizini Ministarstva unutarnjih poslova gdje su policajci prosvjedovali zbog plaća čula se pucnjava, ali nema izvješća o žrtvama.

Policija je tijekom prosvjeda držala Mubarakovu stranu te nije štedjela prosvjednike. Danas su se okupili jer traže više plaće, ali i imunitet. Svjedoci tvrde da su se tijekom prosvjeda mogli čuti pucnjevi, koji su navodno ispucani u zrak kao upozorenje.

Anonimni satnik egipatske vojske rekao je Reutersu da vojska želi vratiti zemlju u normalu i završiti s prosvjedima. "Generalna naredba je da ne koristimo silu prema prosvjednicima, ali nitko ne govori kako postupiti u slučaju da se prosvjed opet razbukta", rekao je.

Vojska želi da se Egipat od ponedeljka vrati u normalu

Vojska je građanima jutros poručila da se od ponedjeljka vrate na svoja radna mjesta i prekinu s prosvjedima, ali neki od njih su odlučni u tome da ostanu na Trgu Tahrir kako bi prisili vojsku da se drži svojih riječi. Trgom se, usprkos prosvjednicima, prvi put u 20 dana počelo prometovati.

Iako preostali prosvjednici ne pokazuju znaki pokušala prisilno maknuti s trga. Jeruzalem Post piše da je vojska na silu maknula oko 30 prosvjednika s trga.

Dok su se prosvjednici odupirali vojsci, uzvici "Mirno, mirno" prolomili trgom. Jedan od prosvjednika je preko megafona zahtijevao od vojske da "umjesto da ih miče s trga, odgovori na njihove zahtjeve", dok je drugi pozivao vojsku na da ne napada prosvjednike: "Između naroda i vojske nema neprijateljstva... Nemojte napadati naše sinove... Ovo je mirni prosvjed." Prosvjednici su također zatražili da vojska pusti "sve uhićene sinove".

Vojskom zapovijeda dugogodišnji Mubarakov suradnik

Vojska nije odredila nikakve rokove za tranziciju prema demokratskom društvu, ali je priopćila da se opredijelila za civilnu vlast i demokraciju. Podsjećamo, ona je preuzela kontolu nad vlašću u Egiptu nakon Mubarakove ostavke u petak.

Jučer je vojska priopćila da će aktualna vlada ostati na dužnosti dok se ne sastavi nova te da će Egipat poštovati sve međunarodne sporazume, među kojima su i oni s Izraelom i SAD-om. Međutim, neko strani analitičari skreću pažnju na činjenicu da vojskom još uvijek zapovijeda maršal Muhamed Husein Tantavi, Mubarakov dugogodišnji bliski suradnik i ministar obrane.

Pročitajte više