Sirijski predsjednik ima sve bolje odnose s arapskim državama

Foto: EPA

SAMEH Šukri doputovao je danas u Damask u prvi posjet nekog egipatskog ministra vanjskih poslova Siriji od početka građanskog rata 2011., što je još jedan znak zatopljenja odnosa sirijskog predsjednika Bašara al-Asada s arapskim državama.

Asad je primio arapsku pomoć Siriji nakon potresa 6. veljače koji je ubio više od 50.000 ljudi u Turskoj i Siriji. Sirijski ministar Faisal Mekdad dočekao je egipatskog ministra vanjskih poslova Šukrija u zračnoj luci u Damasku, objavili su sirijska državna novinska agencija (SANA) i glasnogovornik egipatskog ministarstva vanjskih poslova na Twitteru. 

"Poruka solidarnosti"

Šukri će "prenijeti poruku solidarnosti iz Egipta" tijekom današnjeg posjeta Siriji i Turskoj, priopćilo je sinoć egipatsko ministarstvo vanjskih poslova. 

Egipatski predsjednik Abdul Fatah al-Sisi prvi put je telefonski razgovarao s Asadom 7. veljače. Izaslanstvo visokih parlamentaraca iz cijele regije, uključujući predsjednika egipatskog parlamenta, sastalo se s Asadom u Damasku jučer. 

Damask je nakon potresa posjetio i ministar vanjskih poslova Jordana, prvi put od početka građanskog rata. On je nekoć podržavao sirijsku oporbu. Asada su izolirale regionalne države zbog vladinog gušenja prosvjeda 2011., iste godine kad je Arapska liga suspendirala članstvo Sirije.

Emirati poslali pomoć Siriji

Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su počeli normalizirati odnose s Asadom prije nekoliko godina, poslali su pomoć Siriji nakon potresa. Washington je izrazio protivljenje bilo kakvim potezima prema obnovi ili normalizaciji odnosa s Asadom zbog brutalnosti njegove vlade u sukobu i dodao da je potreban vidljiv napredak prema političkom rješenju.

U potresu u Siriji poginulo je najmanje 5900 ljudi, većina njih na sjeverozapadu, koji drže pobunjenici. Šukrijev posjet Turskoj znak je zatopljenja egipatskih veza i s Ankarom.

Diplomatski odnosi Egipta i Turske prekinuti su nakon što je Sisi, tadašnji vojni zapovjednik, 2013. godine predvodio svrgavanje Mohameda Mursija iz Muslimanskog bratstva, koji je uživao potporu Turske tijekom svog kratkotrajnog egipatskog predsjedništva.

Pročitajte više